Khamis, 28 March 2024 | 7:10pm
Presiden Filipina, Ferdinand Marcos Jr. - Foto AGENSI
Presiden Filipina, Ferdinand Marcos Jr. - Foto AGENSI

Filipina tidak akan 'berdiam diri' dengan tindakan China - Marcos

MANILA: Presiden Ferdinand Marcos Jr berkata, Filipina tidak akan "berdiam diri" akibat tindakan Beijing selepas konfrontasi di Laut China Selatan yang mencederakan tentera Filipina dan merosakkan kapal.

Kenyataan Marcos itu dibuat selepas China menyalahkan tindakan Filipina yang menyebabkan ketegangan semakin meningkat baru-baru ini antara negara-negara di laluan yang menjadi perebutan hangat, yang didakwa Beijing hampir keseluruhan miliknya.

Beijing dan Manila mempunyai sejarah panjang pertikaian wilayah maritim di Laut China Selatan dan terdapat konfrontasi berulang antara kapal mereka berhampiran terumbu yang dipertikaikan dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Manila memanggil utusan China berhubung insiden terbaru berhampiran Second Thomas Shoal di Kepulauan Spratly, yang berlaku Sabtu lalu semasa misi tetap Filipina untuk membekalkan semula tentera Filipina yang berkawal di BRP Sierra Madre, sebuah kapal tentera laut yang didaratkan.

Filipina berkata, Pengawal Pantai China menyekat kapal bekalannya dan merosakkannya dengan meriam air, mencederakan tiga tentera.

Pengawal Pantai China telah mempertahankan tindakannya, menyifatkannya sebagai peraturan sah, pemintasan dan pengusiran kapal asing yang cuba menceroboh secara paksa ke dalam perairan China.

China telah menggesa Manila untuk berundur dan berhenti mencetuskan masalah di laut.

Marcos mendakwa Filipina tidak mencari konflik dengan mana-mana negara, lebih-lebih lagi negara yang mengaku dan mendakwa sebagai kawan.

"Tetapi kami tidak akan takut dengan diam, tunduk, atau tundukkan," kata Marcos dalam satu kenyataan.

Beliau berkata, Filipina akan bertindak balas dengan pakej tindakan balas yang munasabah dalam menghadapi serangan terbuka, berterusan, dan menyalahi undang-undang, paksaan, agresif, dan berbahaya oleh ejen Pengawal Pantai China dan Militia Maritim China.

"Rakyat Filipina tidak mengalah," kata Marcos.

China menuntut hampir keseluruhan Laut China Selatan, menepis tuntutan saingan dari negara lain, termasuk Filipina, serta keputusan antarabangsa bahawa dakwaannya tidak mempunyai asas undang-undang.

Dalam satu kenyataan hari ini, China berkata tidak akan membenarkan Filipina bertindak secara melulu dan kementerian pertahanan Beijing menyalahkan provokasi oleh pihak Filipina atas ketegangan di Laut China Selatan.

"Bergantung kepada sokongan kuasa luar... pihak Filipina sering melanggar hak dan mencetuskan provokasi serta menimbulkan kekacauan di laut, serta menyebarkan maklumat palsu untuk mengelirukan persepsi masyarakat antarabangsa mengenai isu itu, yang boleh dikatakan pergi lebih jauh dan berbahaya," katanya.

Amerika Syarikat (AS), sekutu perjanjian Filipina telah mengetuai paduan suara sokongan untuk negara Asia Tenggara itu sebagai tindak balas terhadap tindakan China.

Marcos berkata, masyarakat antarabangsa telah menawarkan untuk membantu negara itu dengan apa yang Filipina perlukan untuk melindungi dan menjamin kedaulatan, hak kedaulatan, dan bidang kuasa kami sambil memastikan keamanan dan kestabilan di Indo-Pasifik.

"Saya telah memberi maklum keperluan kami dan kami telah diberi jaminan bahawa mereka akan tangani," katanya, tanpa memberikan butiran.

Kenyataannya juga dibuat selepas Setiausaha Pertahanan AS, Lloyd Austin mengulangi komitmen negara itu kepada sekutu lamanya dalam panggilan dengan rakan sejawatannya dari Filipina, Gilberto Teodoro pada Rabu.

Insiden Sabtu lalu menyusuli konfrontasi serupa berhampiran Second Thomas Shoal awal bulan ini.

Manila berkata, kapal Pengawal Pantai China menyebabkan dua perlanggaran dengan bot Filipina dan meriam air satu daripadanya, menyebabkan empat anak kapal Filipina cedera. - AFP

Berita Harian X