Jumaat, 22 March 2024 | 8:57am
Umat ​​Islam yang berjaya memasuki Masjid Al-Aqsa dilihat menunaikan solat tarawih pada 19 Mac 2024. - Foto AGENSI
Umat ​​Islam yang berjaya memasuki Masjid Al-Aqsa dilihat menunaikan solat tarawih pada 19 Mac 2024. - Foto AGENSI

50,000 rakyat Palestin tunai solat tarawih di Masjid Al-Aqsa

BAITULMAQDIS: Kira-kira 50,000 jemaah Palestin menunaikan solat tarawih semalam di Masjid Al-Aqsa di Baitulmaqdis Timur yang diduduki, walaupun berdepan sekatan Israel.

Dalam satu kenyataan ringkas, Jabatan Wakaf Islam di Baitulmaqdis berkata hampir 50,000 jemaah menghadiri solat tarawih di Masjid Al-Aqsa menjelang Jumaat kedua Ramadan.

Agensi berita rasmi Palestin WAFA berkata tentera Israel menutup Jalan Al-Wad di Kota Lama Baitulmaqdis, menghalang akses ke masjid itu.

Israel menyekat akses jemaah Palestin ke Masjid Al-Aqsa di tengah-tengah ketegangan yang semakin meningkat di seluruh Tebing Barat yang diduduki berikutan serangan berterusan tentera Israel di Semenanjung Gaza akibat serangan rentas sempadan 7 Oktober oleh kumpulan Palestin Hamas.

Serangan berterusan Israel meragut hampir 32,000 nyawa rakyat Palestin.

Masjid Al-Aqsa adalah tapak ketiga paling suci di dunia untuk umat Islam. Orang Yahudi memanggil kawasan itu sebagai Temple Mount, mendakwa ia adalah tapak dua kuil Yahudi zaman dahulu.

Israel menduduki Baitulmaqdis Timur, di mana Al-Aqsa terletak ketika Perang Arab-Israel 1967. Ia menggabungkan seluruh bandar pada 1980 dalam satu langkah yang tidak pernah diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa.

Berita Harian X