Isnin, 19 Februari 2024 | 9:14pm
ICJ mengadakan perbicaraan mengenai implikasi undang-undang pendudukan Israel sejak 1967​. - Foto AGENSI
ICJ mengadakan perbicaraan mengenai implikasi undang-undang pendudukan Israel sejak 1967​. - Foto AGENSI

Rakyat Palestin alami penjajahan dan penyisihan - Menteri Luar Palestin

PALESTIN: Menteri Luar Palestin, Riyad Al-Maliki memberitahu mahkamah tertinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) hari ini bahawa rakyatnya mengalami "penjajahan dan apartheid (penyisihan)" di bawah Israel, ketika hakim mempertimbangkan undang-undang pendudukan Israel.

"Rakyat Palestin mengharungi penjajahan dan apartheid... Ada mereka yang marah dengan kata-kata ini. Mereka sepatutnya marah dengan realiti yang kita derita," kata Al-Maliki.

Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) mengadakan perbicaraan sepanjang minggu mengenai implikasi undang-undang pendudukan Israel sejak 1967, dengan 52 negara dijangka memberi keterangan.

Tindakan ini belum pernah berlaku sebelum ini.

Negara berkenaan termasuk Amerika Syarikat, Russia, dan China akan mengadap hakim di Peace Palace di The Hague.

Menteri itu menggesa mahkamah mengisytiharkan pendudukan itu menyalahi undang-undang dan memerintahkan ia dihentikan "segera, sepenuhnya dan tanpa syarat."

"Keadilan ditangguhkan adalah keadilan dinafikan dan rakyat Palestin sudah dinafikan keadilan terlalu lama.

"Sudah tiba masanya untuk menamatkan sifat pilih kasih yang menyebabkan rakyat kita ditawan terlalu lama," katanya.

Pada Disember 2022, Perhimpunan Agung PBB meminta ICJ memberikan "pendapat nasihat" yang tidak mengikat mengenai "akibat undang-undang yang timbul daripada dasar dan amalan Israel di Wilayah Palestin yang Diduduki, termasuk Baitulmaqdis.

"Walaupun sebarang pendapat ICJ tidak terikat, ia hadir di tengah-tengah tekanan undang-undang antarabangsa yang semakin meningkat ke atas Israel berhubung perang di Gaza yang dicetuskan oleh serangan pejuang Hamas pada 7 Oktober.

Perbicaraan itu berasingan daripada kes berprofil tinggi yang dibawa oleh Afrika Selatan yang mendakwa Israel melakukan tindakan pembunuhan beramai-ramai semasa serangan Gaza.

ICJ memutuskan dalam kes itu pada bulan Januari bahawa Israel mesti melakukan segala-galanya untuk mencegah pembunuhan beramai-ramai dan membenarkan bantuan kemanusiaan ke Gaza, tetapi berhenti daripada mengarahkan gencatan senjata.

Jumaat lalu, ia menolak tawaran Afrika Selatan untuk mengenakan langkah tambahan ke atas Israel, tetapi mengulangi keperluan untuk melaksanakan keputusan itu sepenuhnya.

Perhimpunan Agung PBB meminta ICJ untuk mempertimbangkan dua perkara iaitu mahkamah harus meneliti akibat undang-undang yang disebut PBB sebagai "pelanggaran berterusan oleh Israel terhadap hak rakyat Palestin bagi menentukan nasib sendiri".

Ia berkaitan dengan "pendudukan berpanjangan, penempatan dan pengilhakan wilayah Palestin yang diduduki sejak 1967" dan "langkah-langkah yang bertujuan untuk mengubah komposisi demografi, watak dan status Kota Suci Baitulmaqdis". - AFP

Berita Harian X