Jumaat, 2 Februari 2024 | 10:33pm
Jejak di Gunung Fuji telah kembali ke tahap prapandemik, memperbaharui kebimbangan mengenai sampah, pejalan kaki berpakaian tidak sesuai ringan dan "pendakian tidak berhati-hati". - Foto AGENSI
Jejak di Gunung Fuji telah kembali ke tahap prapandemik, memperbaharui kebimbangan mengenai sampah, pejalan kaki berpakaian tidak sesuai ringan dan "pendakian tidak berhati-hati". - Foto AGENSI

Pendaki Gunung Fuji dijangka dikenakan yuran mulai Julai

TOKYO: Pendaki gunung yang merancang untuk mendaki Gunung Fuji berkemungkinan perlu membayar yuran sebanyak 2,000 yen (RM63.79) mulai Julai 2024.

Menurut Gabenor wilayah Yamanashi Kotaro Nagasaki, yuran berkenaan adalah bertujuan untuk mengurangkan kesesakan di gunung yang menjadi mercu tanda Jepun itu serta bagi tujuan keselamatan.

Yuran berkenaan akan dikutip di pintu gerbang yang akan didirikan di stesen kelima di laluan Yoshida di sebelah Gunung Yamanashi.

Laluan Yoshida sepanjang 3,776 meter itu adalah salah satu daripada empat laluan mendaki gunung.

Ia dibahagikan kepada 10 stesen, dengan puncak menandakan perhentian ke-10.

Hasil daripada yuran berkenaan akan digunakan untuk melaksanakan sistem memanjat antipeluru dan membina tempat perlindungan sekiranya Gunung Fuji yang juga gunung berapi yang aktif, meletus, kata sumber kerajaan wilayah kepada The Japan Times.

Yuran yang dirancang akan dikenakan melebihi 1,000 yen (RM31.89), yang kini dikenakan untuk pejalan kaki ialah bagi menyokong pemeliharaan gunung itu.​

Menurut sumber, kerajaan Yamanashi akan membentangkan cadangan yuran di perhimpunan wilayah pada Februari.

Ketika musim pendakian pada musim panas 2023, bilangan pendaki yang melepasi stesen kelapan Gunung Fuji dari keempat-empat laluan mencecah 221,322, setanding dengan jumlah pada 2019, menurut Kementerian Alam Sekitar Jepun.

Lebih 60 peratus, atau 137,236 daripadanya, menggunakan laluan Yoshida, katanya.

Pada Ogos 2023, kerajaan Yamanashi berkata, ia akan menyekat bilangan pendaki di denai Yoshida jika kesesakan yang berlebihan mendatangkan bahaya, walaupun tiada satu pun yang dikenakan setakat ini.

Difahamkan bilangan pendaki akan dihadkan kepada 4,000 orang setiap hari. - AGENSI

Berita Harian X