Ahad, 21 Januari 2024 | 9:03am
Penduduk memeriksa kerosakan akibat serangan tentera Israel di kawasan kejiranan Mazzeh, Damsyik, Syria pada 20 Januari 2024. - Foto SANA/REUTERS
Penduduk memeriksa kerosakan akibat serangan tentera Israel di kawasan kejiranan Mazzeh, Damsyik, Syria pada 20 Januari 2024. - Foto SANA/REUTERS

Iran ikrar balas dendam Pengawal Revolusi maut serangan Israel di Syria

DAMSYIK: Iran berikrar membalas dendam terhadap serangan Israel di Damsyik, Syria yang membunuh lima anggota Pengawal Revolusi republik Islam itu di luar negara.

Presiden Iran, Ebrahim Raisi, berkata Tehran tidak akan membiarkan pembunuhan oleh pengecut tanpa mendapat balasan.

Israel memperhebatkan serangan yang menyasarkan tokoh kanan Iran dan sekutu di Syria dan Lubnan iaitu penyokong kumpulan pejuang Palestin, Hamas sekali gus menimbulkan kebimbangan pertempuran di Semenanjung Gaza merebak lebih jauh.

Sementara itu, Kor Pengawal Revolusi Islam (IRGC) mengesahkan pihaknya kehilangan lima anggota dalam serangan dilakukan Israel yang juga musuh ketat serantaunya.

Hamas yang disokong Tehran juga mengutuk apa yang disebutnya sebagai 'jenayah keji'.

Dalam satu kenyataan, Raisi mengutuk 'serangan pengecut' berkenaan.

Sebelum ini, jurucakap Kementerian Luar Iran, Nasser Kanani juga menyalahkan Israel dan berkata Tehran 'memiliki hak untuk bertindak balas terhadap keganasan terancang' pada masa dan tempat yang sesuai.

Memetik sumber, agensi berita Iran, Mehr, ketua pasukan tertinggi Pengawal Revolusi Syria dan timbalannya adalah antara mereka yang 'syahid dalam serangan ke atas Syria oleh Israel'.

Sementara itu, pemantau perang, Badan Pemantau Hak Asasi Manusia Syria berkata, serangan Israel ke atas kejiranan Mazzeh di ibu negara itu mengorbankan 10 nyawa.

Media Iran melaporkan salah seorang yang maut ialah Jeneral Sadegh Omidzadeh, bertanggungjawab di Syria untuk perisikan Perbadanan Pengawal Revolusi Islam (IRGC), sayap operasi asing.

Setakat ini, tiada pengesahan rasmi mengenai kematiannya.

Agensi berita, Sepah Guards menamakan empat daripada mereka yang terbunuh sebagai Hojatollah Omidvar, Ali Aghazadeh, Hossein Mohammadi dan Saeed Karimi.

Serangan tengah pagi semalam itu mengakibatkan kepulan asap besar di udara, turut dilaporkan oleh media kerajaan Syria.

Agensi berita rasmi SANA berkata, sebuah bangunan kediaman di Mazzeh menjadi sasaran dalam apa yang disebutnya sebagai 'pencerobohan Israel'.

Kementerian Pertahanan berkata, serangan itu membunuh sebilangan orang awam.

Sepanjang lebih sedekad perang saudara di Syria, Israel melancarkan ratusan serangan udara terutama menyasarkan tentera yang disokong Iran serta kedudukan tentera Syria.

Bagaimanapun serangan sedemikian semakin rancak sejak perang antara Israel dan Hamas bermula pada 7 Oktober.

Serangan Israel semalam, dianggap pembunuhan berprofil tinggi kedua yang disasarkan di Syria dalam tempoh kurang sebulan.

Pada bulan lalu, serangan udara membunuh seorang jeneral kanan Iran di Syria.

Razi Moussavi adalah komander paling kanan Pasukan Quds yang terbunuh di luar Iran sejak serangan dron Amerika Syarikat Januari 2020 di Baghdad membunuh komander IRGC Qasem Soleimani.

Pada 2 Januari lalu, di negara jiran Lubnan, kumpulan Hizbullah yang disokong Iran, timbalan Hamas Saleh al-Aruri terbunuh dalam serangan yang dipersalahkan secara meluas ke atas Israel.

Beberapa hari kemudian, Israel membunuh komander tertinggi Hizbullah Wissam Tawil dalam serangan di selatan Lubnan.

Sejak perang Israel-Hamas bermula, serangan berbalas tembakan rentas sempadan yang kerap antara Israel dan Hizbullah di selatan Lubnan.

Serangan Damsyik semalam berlaku empat hari selepas IRGC berkata pihaknya menyerang 'ibu pejabat perisikan Israel' di Arbil, ibu kota wilayah autonomi utara Iraq Kurdistan.

Pihak berkuasa Iraq berkata, serangan itu membunuh empat orang awam dan mencederakan enam yang lain.

Sejak 2011, Syria mengalami konflik berdarah yang meragut lebih setengah juta nyawa dan menyebabkan beberapa juta orang kehilangan tempat tinggal. AGENSI

Berita Harian X