Khamis, 4 Januari 2024 | 9:58am
Orang ramai yang cedera akibat dua letupan berturut-turut berhampiran makam Qasem Soleimani tiba di sebuah hospital di bandar Kerman, selatan Iran, semalam. -AFP
Orang ramai yang cedera akibat dua letupan berturut-turut berhampiran makam Qasem Soleimani tiba di sebuah hospital di bandar Kerman, selatan Iran, semalam. -AFP

Iran salahkan Israel, AS atas letupan maut berhampiran makam Qasem Soleimani

TEHRAN: Iran menyalahkan Israel dan Amerika Syarikat, semalam, atas letupan bom berkembar yang mengorbankan sekurang-kurangnya 95 orang di selatan negara itu, ketika orang ramai hadir memperingati jeneral Pengawal Revolusi Qasem Soleimani, empat tahun selepas kematiannya dalam serangan AS.

Dua letupan itu yang dilabelkan sebagai "serangan pengganas" oleh media negara dan pihak berkuasa serantau, berlaku di tengah-tengah ketegangan Asia Barat yang tinggi berhubung perang Hamas-Israel di Gaza dan pembunuhan seorang pemimpin kanan Hamas di Lubnan pada Selasa.

Serangan yang tidak dituntut itu, yang mencetuskan kebimbangan konflik yang semakin meluas di rantau itu, menggegarkan pasaran global, di mana harga minyak melonjak lebih tiga peratus dan mencetuskan kecaman global.

"Washington berkata AS dan Israel tidak mempunyai peranan dalam serangan pengganas di Kerman, Iran. Betul ke? Seekor musang menghidu sarangnya sendiri terlebih dahulu," timbalan politik presiden Iran, Mohammad Jamshidi menulis di X, sebelum ini Twitter.

"Jangan lakukan kesilapan. Tanggungjawab jenayah ini terletak pada rejim AS dan Zionis (Israel) dan keganasan hanyalah alat," katanya.

Amerika Syarikat sebelum ini menolak sebarang cadangan bahawa ia atau sekutu Israel terbabit manakala Israel enggan mengulas.

"Amerika Syarikat tidak terbabit dalam apa-apa cara. Kami tidak mempunyai sebab untuk mempercayai bahawa Israel terbabit dalam letupan ini," kata jurucakap Jabatan Negara, Matthew Miller.

Ditanya mengenai letupan itu, jurucakap tentera Israel Daniel Hagari berkata: "Kami memberi tumpuan kepada pertempuran dengan Hamas."

Pemimpin tertinggi Iran, Ayatollah Ali Khamenei menyalahkan "musuh jahat dan jenayah" negara atas serangan itu dan berikrar "tindak balas yang keras."

Presiden Ebrahim Raisi, yang membatalkan lawatan ke Turki pada Khamis, mengutuk jenayah "keji" itu ketika Republik Islam Iran mengisytiharkan Khamis sebagai hari berkabung kebangsaan.

Letupan itu, selang kira-kira 15 minit, melanda berhampiran Tanah Perkuburan Syuhada di Masjid Saheb al-Zaman di Kerman, kampung halaman selatan Soleimani, ketika penyokong berkumpul untuk menandakan pembunuhannya dalam serangan dron AS pada 2020 di Baghdad.

Agensi berita rasmi IRNA Iran pada mulanya melaporkan 103 orang terbunuh manakala televisyen negara menyatakan 211 cedera, beberapa dalam keadaan kritikal.

Menteri Kesihatan, Bahram Eynollahi kemudian menyemak semula jumlah korban, berkata: "Jumlah sebenar orang yang terbunuh dalam insiden pengganas ialah 95 orang."

Beliau berkata, sebab bagi angka 103 sebelum ini ialah beberapa nama "didaftarkan secara salah dua kali."

Tiga anggota paramedik yang bergegas ke tempat kejadian selepas letupan pertama adalah antara yang terbunuh, kata Bulan Sabit Merah Iran. - AFP

Berita Harian X