Khamis, 4 Januari 2024 | 8:24am
Serpihan terkumpul di sepanjang jalan Asaichi-dori, hari ini, yang terbakar akibat kebakaran berikutan gempa bumi di Wajima, Jepun. -REUTERS
Serpihan terkumpul di sepanjang jalan Asaichi-dori, hari ini, yang terbakar akibat kebakaran berikutan gempa bumi di Wajima, Jepun. -REUTERS

Mangsa gempa Jepun yang terselamat hadapi ancaman tanah runtuh

WAJIMA, Jepun: Pasukan penyelamat semalam bertungkus-lumus mengesan mangsa yang terselamat dalam gempa bumi di barat Jepun yang setakat ini mengorbankan sekurang-kurangnya 65 orang, manakala mangsa yang dipindahkan terus menunggu bantuan di tengah-tengah suhu sejuk dan hujan lebat.

Gempa bumi dengan magnitud awal 7.6 melanda semenanjung Noto pada Hari Tahun Baharu, meratakan rumah dan memotong kawasan terpencil daripada bantuan.

Hujan lebat diramalkan di kawasan yang dilanda gempa pada Rabu, meningkatkan kebimbangan tanah runtuh yang boleh menghalang usaha untuk menyelamatkan lebih ramai orang yang masih terperangkap di bawah runtuhan.

Jalan yang terputus, infrastruktur rosak dan lokasi terpencil di kawasan yang paling teruk dilanda gempa telah merumitkan usaha menyelamat. Tahap penuh kerosakan dan korban belum jelas dua hari selepas gempa itu.

Imej satelit daripada Maxar Technologies menunjukkan kerosakan yang meluas di kawasan pantai, mendedahkan bangunan yang musnah dan bot yang terbalik.

Wilayah Ishikawa mengesahkan 65 kematian, meningkat daripada 55 pada Selasa, menjadikan gempa bumi paling ramai maut di Jepun sejak 2016. Beberapa bandar melaporkan kematian tambahan, menjadikan jumlah kematian sebanyak 73, menurut agensi berita Kyodo.

Gempa yang lebih kecil terus melanda semenanjung.

Anggota bomba dari wilayah Osaka dan Nara terus berusaha walaupun hujan dan gegaran susulan di bandar Wajima yang dilanda teruk, mencari seorang wanita yang terperangkap dalam struktur kayu yang dihimpit oleh bangunan tujuh tingkat yang tumbang dalam gempa bumi.

Pasukan penyelamat sedang mengalihkan runtuhan untuk cuba mencapai wanita itu, yang tidak menunjukkan sebarang tanda penting, kata seorang anggota bomba.

Mereka bergegas keluar dari bawah bangunan yang runtuh ketika penggera amaran gempa bumi berbunyi sekali lagi pada petang Rabu. Kira-kira 500 gegaran dikesan sejak gempa pertama pada Isnin, menurut Agensi Meteorologi Jepun.

"Saya kini berusia 65 tahun dan pernah mengalami gempa bumi besar berkali-kali. Tetapi gempa bumi ini berbeza sama sekali daripada gempa bumi yang lain," kata Yuko, yang memberitahu dia melawat keluarga di Wajima untuk bercuti. Dia enggan memberikan nama keluarganya.

"Ia benar-benar menakutkan dan lama. Cara ia bergegar juga luar biasa," katanya.

Kerajaan membuka laluan laut untuk menyampaikan bantuan dan beberapa trak yang lebih besar kini dapat sampai ke beberapa kawasan yang lebih terpencil, kata Perdana Menteri, Fumio Kishida pada sidang akhbar selepas mesyuarat tindak balas bencana nasional.

"Sudah lebih 40 jam sejak gempa awal. Ini pertempuran melawan masa, dan saya percaya sekarang adalah saat yang penting dalam pertempuran itu," katanya.

Di Suzu, sebuah bandar dengan kira-kira 13,000 penduduk berhampiran pusat gempa, 90 peratus rumah mungkin musnah, kata datuk bandarnya pada Selasa, menyifatkan kerosakan itu "malapetaka."

Lebih 33,000 orang berpindah dari rumah mereka dan beberapa kawasan tidak mempunyai akses bekalan air atau elektrik serta mempunyai isyarat mudah alih yang bertompok, menurut wilayah Ishikawa.

Datuk bandar bandar paling teruk terjejas menuntut kerajaan membersihkan jalan raya dan menyampaikan bantuan dengan pantas pada mesyuarat bencana tergempar serantau yang diadakan pada pagi Rabu. -REUTERS

Berita Harian X