Khamis, 28 Disember 2023 | 8:42pm
Ketua tentera Myanmar Min Aung Hlaing (kanan) bertemu dengan Leftenan Jeneral Thailand, Jakkapong Janpengpen di Naypyidaw. - Foto AFP​
Ketua tentera Myanmar Min Aung Hlaing (kanan) bertemu dengan Leftenan Jeneral Thailand, Jakkapong Janpengpen di Naypyidaw. - Foto AFP​

Junta Myanmar sedia banteras operasi penipuan di sempadan Thailand

YANGON: Pihak berkuasa Myanmar akan membanteras operasi penipuan dalam talian di sepanjang sempadan dengan Thailand, susulan perbincangan mengenai kerjasama ketenteraan antara kedua-dua negara, lapor media kerajaan, hari ini.

Sindiket penipuan itu berkembang pesat di kawasan sempadan Myanmar yang tidak mempunyai undang-undang dan dikendalikan oleh mangsa rakyat dari China dan negara lain yang sering diperdagangkan dan dipaksa bekerja bagi menipu rakan senegara mereka.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, junta berkata sudah menangkap ketua kumpulan penipuan dari wilayah yang dikendalikan militan di sempadan China dan menghantar pulang beribu-ribu ribuan warga China dalam operasi tegas terhadap industri bernilai berbilion dolar itu.

Media kerajaan melaporkan, Ketua Junta, Min Aung Hlaing dan Leftenan Jeneral Jakkapong Janpengpen dari angkatan tentera Thailand membincangkan kerjasama antara tentera mereka pada mesyuarat, semalam.

Menurut Global New Light of Myanmar, mereka juga membincangkan rancangan untuk bersama-sama membasmi perjudian dalam talian dan penipuan dalam talian berhampiran Myawaddy, di sempadan Myanmar-Thailand.

Pekan Myawaddy dikawal oleh militan yang bersekutu dengan tentera dan penganalisis serta laporan media mendakwa kawasan sekitar itu adalah sarang pengeluaran dadah dan pakaian penipuan dalam talian.

AFP turut menghubungi tentera Thailand untuk mengulas mengenai pertemuan itu.Awal tahun ini pejabat hak asasi manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata, sekurang-kurangnya 120,000 orang ditahan di kompaun penipuan di Myanmar.

Ramai yang ditempatkan di bandar Laukkai di utara negeri Shan, yang kini menjadi sasaran serangan terhadap tentera oleh pakatan kumpulan bersenjata etnik minoriti.

Pertempuran juga sudah berlaku di sekitar bandar selama berminggu-minggu dan ribuan penduduknya juga sudah melarikan diri.

Ratusan warga Thailand dan Vietnam yang bekerja di kawasan penipuan di Laukkai juga sudah dipindahkan dalam beberapa minggu kebelakangan ini. - AFP

Berita Harian X