Ahad, 17 Disember 2023 | 10:48am
Salah satu kumpulan pendatang asing tanpa izin (PATI) dari Afrika yang cuba memasuki Eropah melalui Tunisia. - Foto AFP
Salah satu kumpulan pendatang asing tanpa izin (PATI) dari Afrika yang cuba memasuki Eropah melalui Tunisia. - Foto AFP

Lebih 60 PATI maut di Libya dalam tragedi bot karam

TRIPOLI: Sekurang-kurangnya 61 pendatang asing tanpa izin (PATI) hilang dan dipercayai mati lemas selepas bot yang mereka naiki karam di pesisir pantai Libya.

Semalam, Pertubuhan Migrasi Antarabangsa (IOM) berkata, kejadian itu adalah tragedi terbaru membabitkan PATI di Afrika Utara.

"Sebilangan besar PATI dipercayai maut akibat dipukul ombak tinggi selepas berlepas dari Zuwara, di pantai barat laut Libya," katanya.

Menurut mangsa yang terselamat, terdapat kira-kira 86 PATI di atas kapal berkenaan dan usaha mencari masih berterusan.

Libya dan Tunisia adalah lokasi pelepasan utama bagi PATI yang sanggup mempertaruhkan nyawa mengharungi pelayaran laut berbahaya dengan harapan untuk sampai ke Eropah, melalui Itali.

Dalam tragedi terbaharu itu kebanyakan mangsa, termasuk wanita dan kanak-kanak, berasal dari Nigeria, Gambia serta negara Afrika lain, kata pejabat IOM, sambil menambah 25 mangsa diselamatkan dan dipindahkan ke pusat tahanan di Libya.

Pasukan IOM menyediakan sokongan perubatan dan mangsa yang terselamat semuanya dalam keadaan baik.

Jurucakap IOM, Flavio Di Giacom berkata, lebih daripada 2,250 orang maut tahun ini di laluan pendatang Mediterranean tengah.

"Ini adalah angka yang besar, namun tidak cukup usaha dilakukan untuk menyelamatkan nyawa di laut," katanya di platform sosial X.

Pada 14 Jun lalu, sebuah bot nelayan yang membawa 750 orang PATI dalam perjalanan dari Libya ke Itali, terhempas di perairan antarabangsa di barat daya Greece.

Menurut mangsa yang terselamat, sebahagian besar yang menaiki kapal itu adalah rakyat Syria, Pakistan serta Mesir dan daripada jumlah itu, hanya 104 terselamat selain 82 mayat ditemui.

Menurut Agensi Pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), lebih 153,000 pendatang tiba di Itali tahun ini dari Tunisia dan Libya.

Perdana Menteri Itali, Giorgia Meloni yang memenangi pilihan raya tahun lalu, berikrar untuk menghentikan penghijrahan haram. - AFP

Berita Harian X