Selasa, 5 Disember 2023 | 7:20pm
Pada pertengahan Oktober, Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan (NHC) China melaporkan peningkatan dalam penyakit pernafasan di negara itu. - Foto AGENSI
Pada pertengahan Oktober, Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan (NHC) China melaporkan peningkatan dalam penyakit pernafasan di negara itu. - Foto AGENSI

China arahkan sekolah buat pemeriksaan kesihatan setiap hari

BEIJING: Kementerian Pendidikan China mengumumkan bahawa ia telah mengarahkan pengenalan sistem pemantauan epidemiologi di sekolah dan tadika untuk menjalankan pemeriksaan kesihatan harian di tengah-tengah lonjakan penyakit pernafasan bermusim dalam kalangan kanak-kanak, lapor Sputnik.

Semalam, Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan (NHC) China mengarahkan penambahbaikan kemudahan perubatan dan menambah jam kerja, jika perlu, berikutan peningkatan penyakit pernafasan.

"Adalah perlu untuk mengukuhkan penciptaan sistem pemantauan epidemiologi, memberi tumpuan kepada penubuhan sistem peperiksaan fizikal pagi dan petang di sekolah rendah dan menengah serta di tadika, dan untuk memperkenalkan sistem pelaporan mengenai situasi epidemiologi, serta sistem untuk mendaftar ketidakhadiran kerana sakit," kata dokumen kementerian itu.

Pentadbir sekolah juga dinasihatkan untuk bekerjasama dan berunding dengan pihak berkuasa kesihatan tempatan.

Guru disyorkan untuk bekerja dengan kanak-kanak yang tidak boleh datang ke sekolah melalui platform dalam talian.

Pada pertengahan Oktober, NHC melaporkan peningkatan dalam penyakit pernafasan di negara itu. Pihak berkuasa mengaitkan lonjakan itu dengan penarikan sekatan COVID-19 dan penyebaran patogen lain.

Pada akhir November, media melaporkan kes radang paru-paru yang tidak didiagnosis dalam kalangan kanak-kanak di utara China.

Minggu lalu, badan pemerhati pengguna Russia, Rospotrebnadzor berkata bahawa China telah menyaksikan peningkatan kes radang paru-paru, terutamanya dalam kalangan kanak-kanak di Beijing dan wilayah Liaoning, serta influenza.

Punca utama radang paru-paru ialah bakteria mycoplasma, yang memuncak setiap tiga hingga tujuh tahun, kata pemerhati itu.

Jurucakap Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Margaret Harris, berkata bahawa wabak mycoplasma pneumonia adalah perkara biasa di China semasa musim sejuk dan penyakit itu tidak dianggap mempunyai potensi wabak. - BERNAMA-SPUTNIK

Berita Harian X