Sabtu, 25 November 2023 | 8:51pm
Sebuah kapal kargo milik Israel rosak dalam serangan dron yang disyaki dilakukan oleh Kor Pengawal Revolusi Islam Iran di Lautan Hindi
Sebuah kapal kargo milik Israel rosak dalam serangan dron yang disyaki dilakukan oleh Kor Pengawal Revolusi Islam Iran di Lautan Hindi

Kapal milik Israel terkena serangan dron disyaki oleh Iran

DUBAI: Sebuah kapal kargo milik Israel rosak dalam serangan dron yang disyaki dilakukan oleh Kor Pengawal Revolusi Islam Iran di Lautan Hindi, kata seorang pegawai pertahanan AS, pada Sabtu.

"Kami mengetahui laporan bahawa terdapat UAV Shahed-136 yang disyaki IRGC (yang) melanggar sebuah kapal motor awam di Lautan Hindi," kata pegawai itu, mengesahkan serangan pada Jumaat dan menambah bahawa kapal itu mengalami kerosakan kecil dan tiada kecederaan.

Syarikat keselamatan maritim, Ambrey berkata, kapal kontena dengan bendera Malta yang dikendalikan Perancis itu dilaporkan rosak apabila kenderaan udara tanpa pemandu meletup berhampiran dengannya.

"Kapal itu diuruskan oleh sebuah syarikat yang bersekutu dengan Israel, yang dilihat sebagai sebab mengapa ia disasarkan," kata Ambrey, sambil menambah bahawa pada hari-hari sebelum serangan, penghantaran pengesanan kapal telah berhenti sejurus selepas berlepas dari pelabuhan di Emiriah Arab Bersatu.

Serangan yang dilaporkan berlaku hampir seminggu selepas pemberontak Huthi yang disokong Iran Yaman merampas sebuah kapal kargo yang berkaitan dengan Israel di selatan Laut Merah.

Ambrey berkata, dalam insiden berasingan pada Jumaat, Huthi memberi amaran kepada sebuah kapal tangki di barat daya bandar pelabuhan Laut Merah Yaman, Hodeida "untuk menukar haluan dan memberi amaran bahawa serangan akan berlaku jika mereka tidak mengikut arahan."

Firma keselamatan itu berkata amaran itu telah dikeluarkan beberapa kali, sambil menambah ia "kemungkinan operasi Huthi akan berlaku."

Golongan Huthi, mengisytiharkan diri mereka sebagai sebahagian daripada "paksi penentangan" kumpulan yang bersekutu dengan Iran, telah melancarkan beberapa siri serangan dron dan peluru berpandu yang menyasarkan Israel sejak Oktober, berikutan serangan yang tidak pernah berlaku sebelum ini oleh militan Hamas ke atas Israel. -AFP

Berita Harian X