Jumaat, 24 November 2023 | 1:27pm

Tragedi MH370: Perbicaraan tuntutan pampasan waris mangsa bermula Isnin ini

BEIJING: Selepas lebih sembilan tahun tragedi kehilangan pesawat Malaysia Airlines MH370, mahkamah di Beijing akan memulakan perbicaraan tuntutan pampasan bagi mereka yang kehilangan ahli keluarga dalam pesawat berkenaan Isnin ini.

Defendan dalam kes ini adalah syarikat penerbangan Malaysia, pembuat kapal terbang atau syarikat insurans yang mana ahli keluarga mereka yang hilang dalam penerbangan misteri itu mungkin mendapat pampasan.

Waris mangsa, Jiang Hui, berkata hampir 10 tahun selepas tragedi itu, ramai ahli keluarga di China, termasuk dia, menerima notis rasmi pertama mahkamah.

Perbicaraan itu mengenai saman antara ahli keluarga dan beberapa syarikat termasuk Malaysia Airlines, Boeing dan lain-lain yang akan diadakan pada 27 November hingga 6 Disember di Mahkamah Rakyat Daerah Chaoyang, Beijing, menurut laporan akhbar Southern Metropolis Daily.

"Kali ini kes kira-kira 40 ahli keluarga akan dibicarakan oleh mahkamah.

"Tuntutan utama kami ialah defendan akan menyambung semula bantuan psikologi kepada waris ahli keluarga hilang dalam penerbangan itu secepat mungkin dan memulihkan agensi perhubungan dengan keluarga; kedua, mengikut 'Hak Pengeluaran Khas' di bawah Konvensyen Montreal, keutamaan harus membayar ahli keluarga," katanya.

Di samping itu, Jiang berharap dalam penghakiman akhir, pelaku dan mereka yang bertanggungjawab akan diminta memohon maaf, menubuhkan tabung pencarian dan mencari pesawat MH370 yang hilang serta penumpang di dalamnya.

Sementara itu, peguam yang pakar dalam kes penerbangan, Zhang Qihuai, akan terus mewakili keluarga penumpang yang hilang di China.

Walaupun sesi mahkamah ini adalah mengenai kejadian yang sama, setiap penumpang adalah kes individu, jadi perbicaraan diadakan secara berasingan.

"Sukar bagi ahli keluarga untuk mempertahankan hak kerana insiden itu membabitkan pelbagai faktor antarabangsa dan keadaannya agak rumit.

"Lebih-lebih lagi, sudah hampir 10 tahun sejak penerbangan itu hilang," kata Zhang.

Sehingga kini, masih tidak jelas siapa yang bertanggungjawab, mengapa hubungan terputus dan lokasi khusus pesawat itu juga tidak jelas.

Dilaporkan, komponen Boeing 777, juga dikenali sebagai pintu trunnion, ditemui dalam milikan seorang nelayan Madagaskar, menjadi bukti fizikal pertama yang menunjukkan seorang juruterbang dalam penerbangan MH370 sengaja cuba memusnahkan dan menenggelamkan pesawat itu, lapor Sky News tahun lalu.

Pada 2018, laporan terperinci mengenai kehilangan pesawat MH370, yang dikeluarkan oleh Pasukan Penyiasatan Keselamatan Lampiran 13 Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa Malaysia, gagal menentukan punca kejadian itu dan menyebabkan banyak persoalan tidak terjawab kerana kekurangan bukti.

Pada 2014, seramai 239 penumpang penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing dilaporkan hilang sejurus selepas berlepas. Lebih 150 penumpang di atas kapal adalah warga China.

Pada 2016, 36 kes berjaya didaftarkan di Mahkamah Pengangkutan Rel Beijing. - AGENSI

Berita Harian X