Isnin, 25 September 2023 | 10:56am
Presiden Taiwan, Tsai Ing-wen menghadiri majlis pembinaan armada kapal selam baharu di Kaohsiung. - Foto REUTERS
Presiden Taiwan, Tsai Ing-wen menghadiri majlis pembinaan armada kapal selam baharu di Kaohsiung. - Foto REUTERS

Taiwan jangka dapat guna 2 kapal selam baharu menjelang 2027

TAIPEI: Taiwan berharap untuk menggunakan sekurang-kurangnya dua kapal selama baharu yang dibangunkan dalam negara menjelang 2027.

Negara itu juga berharap dapat melengkapkan model terbaharu kapal selam itu dengan peluru berpandu bagi mengukuhkan pencegahan terhadap Tentera Laut China dan melindungi talian bekalan utama.

Taiwan menjadikan program berkenaan sebahagian daripada projek untuk memodenkan angkatan tenteranya ketika Beijing mengadakan latihan ketenteraan hampir setiap hari bagi menegaskan kedaulatannya.

Presiden Tsai Ing-wen, yang memulakan program itu ketika memegang jawatan pada 2016 dijangka melancarkan kapal selam pertama daripada lapan kapal selam baharu di bawah rancangan yang menggunakan kepakaran dan teknologi dari beberapa negara.

Program itu adalah satu kejayaan untuk Taiwan yang terasing secara diplomatik.

Penasihat keselamatan Tsai, Laksamana Huang Shu-kuang yang mengetuai program itu berkata, kumpulan 10 kapal selam, termasuk dua kapal selam buatan Belanda yang dihasilkan pada 1980-an akan menyukarkan tentera laut China untuk mengunjurkan kuasa ke Pasifik.

"Jika kita boleh membina kapasiti tempur ini, saya tidak fikir kita akan kalah dalam peperangan," katanya.

Shu-kuang berkata, kapal selam pertama dengan harga T$49.36 bilion (AS$1.54 bilion) akan menggunakan sistem tempur Lockheed Martin Corp dan membawa torpedo kelas berat MK-48 buatan Amerika Syarikat (AS).

Ia akan memasuki ujian laut pada bulan depan sebelum dihantar kepada tentera laut menjelang akhir 2024.

Untuk model seterusnya, Taiwan akan meninggalkan ruang untuk peluru berpandu

anti-kapal.

Bagaimanapun, senjata itu bergantung pada ketersediaan pengeluaran di AS, di mana kapasiti sudah padat, kata Huang, tanpa menamakan syarikat yang mungkin terbabit.

Dia menggelar kapal selam itu sebagai 'penghalang strategik' kepada kapal perang China yang menyeberangi Selat Miyako berhampiran barat daya Jepun atau Selat Bashi yang memisahkan Taiwan dari Filipina.

Shu-kuang berkata, kapal selam diesel-elektrik Taiwan boleh menghalang China dalam rantaian pulau pertama, merujuk kepada kawasan dari Jepun melalui Taiwan, Filipina dan seterusnya ke Borneo yang meliputi laut pantai China.

"Ini juga adalah konsep strategik tentera AS untuk menahan mereka dalam rantaian pulau pertama dan menafikan akses mereka.

"Jika Taiwan diambil, Jepun pasti tidak akan selamat, Korea Selatan pasti tidak akan selamat," katanya. - REUTERS

Berita Harian X