Jumaat, 22 September 2023 | 6:48pm
Gambar hiasan
Gambar hiasan

Taiwan dakwa pergerakan China 'tidak normal'

TAIPEI: Pergerakan China membabitkan latihan amfibia di sekitar Taiwan, baru-baru ini disifatkan tidak normal iaitu tambahan kepada latihan yang diperhatikan Taipei di wilayah yang berhadapan dengan pulau itu.

Sebelum ini, Taiwan sudah melaporkan peningkatan dalam aktiviti ketenteraan China sejak minggu lalu, kerana berpuluh-puluh pejuang, dron, pengebom dan pesawat lain serta kapal perang beroperasi di sekelilingnya.

Ini memandangkan China yang menganggap Taiwan yang ditadbir secara demokrasi sebagai wilayahnya sendiri, sejak beberapa tahun kebelakangan ini kerap melakukan latihan sebegitu di sekitar pulau itu dalam usaha untuk menegaskan tuntutan kedaulatannya dan menekan Taipei.

Menurut Menteri Pertahanan Taiwan, Chiu Kuo-cheng, analisis awal mendapati mereka melakukan latihan bersama pada September, termasuk darat, laut, udara dan amfibia.

"Keadaan musuh baru-baru ini agak tidak normal," katanya di Parlimen.

Komen itu menyusuli kenyataan luar biasa daripada Kementerian Pertahanan semalam, bahawa ia mengawasi aktiviti China berhampiran Teluk Dacheng di wilayah selatan Fujian yang berhadapan dengan Taiwan.

Ini adalah kawasan di mana sumber keselamatan Taiwan mengatakan China melakukan latihan pendaratan.

Bagaimanapun China tidak mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai latihan di sekitar Taiwan dan Kementerian Pertahanannya tidak menjawab dua permintaan untuk komen.

Chiu berkata, menyebarkan maklumat mengenai Teluk Dacheng adalah selaras dengan prinsip kementeriannya untuk memberitahu orang ramai apa yang sedang berlaku.

China dilihat secara tradisinya melakukan latihan berskala besar dalam tempoh dari Julai hingga September, menurut Kementerian Pertahanan Taiwan.

Semalam, kementerian berkata ia telah mengesan 24 pesawat tentera udara China memasuki zon pertahanan udara Taiwan dalam tempoh 24 jam sebelumnya, dengan sekurang-kurangnya 17 melintasi garisan median Selat Taiwan, menurut peta yang diterbitkannya.

Garis tengah digunakan sebagai penghalang tidak rasmi antara kedua-dua pihak sehingga tentera udara China mula kerap melintasinya tahun lalu.

Sementara itu, penyelidik tentera di badan pemikir Yayasan Dasar Kebangsaan Taiwan, Chieh Chung, berkata China menjalankan latihan pendaratan di Teluk Dacheng pada September tahun lalu dan tahun sebelum itu.

Latihan itu membabitkan kapal awam dengan peralatan yang berlatih "memunggah tanpa dok" untuk mensimulasikan situasi di mana mereka mungkin perlu mendarat selepas kemudahan pelabuhan tersingkir daripada tindakan atau musnah," katanya.

Bagaimanapun, China akan menghadapi kesukaran untuk melakukan pencerobohan amfibia secara hadapan ke atas pulau itu, memandangkan kesukaran geografi, menurut pegawai kanan pertahanan Amerika Syarikat (AS) kepada Kongres.

Minggu lalu China juga menghantar lebih 100 kapal tentera laut untuk latihan serantau, di kawasan seperti perairan strategik di Laut China Selatan dan di luar pantai timur laut Taiwan. - REUTERS

Berita Harian X