Ahad, 20 Ogos 2023 | 8:17pm
Gambar hiasan - Foto ihsan Taiwan News
Gambar hiasan - Foto ihsan Taiwan News

45 pesawat, 9 kapal tentera China dikesan hampiri Taiwan

BEIJING: Kementerian Pertahanan Taiwan hari ini berkata sebanyak 45 pesawat Tentera Pembebasan Rakyat China (PLA) dan sembilan kapal Tentera Laut Tentera Pembebasan Rakyat (PLAN) dilihat menghampiri pulau itu sejak sehari lalu, lapor Sputnik.

"45 pesawat PLA dan 9 kapal PLAN di sekitar Taiwan telah dikesan pada pukul 6 pagi (UTC+8) hari ini," kata kementerian itu pada platform X, yang sebelum ini dikenali sebagai Twitter.

Secara khusus, 27 pesawat angkatan bersenjata China, termasuk sembilan jet tempur SU-30, 12 jet tempur J-10, empat jet tempur J-11, satu pesawat pengangkut Y-9 dan satu helikopter Z-9, melintasi garisan median yang dipanggil Selat Taiwan dan memasuki zon pengenalan pertahanan udara pulau itu, tambah kementerian itu.

"Taiwan menghantar rondaan udara dan laut untuk memantau keadaan dan juga menggunakan sistem peluru berpandu darat," kata kementerian itu.

Taiwan ditadbir secara bebas dari tanah besar China sejak 1949.

Beijing menganggap pulau itu sebagai wilayahnya, manakala Taiwan mengekalkan bahawa ia adalah entiti autonomi tetapi tidak mengisytiharkan kemerdekaan.

Beijing menentang sebarang hubungan asing rasmi dengan Taipei dan menganggap kedaulatan China ke atas pulau itu sebagai tidak boleh dipertikaikan.

- BERNAMA-SPUTNIK

Berita Harian X