Sabtu, 6 Mei 2023 | 7:50am
 Foto REUTERS
Foto REUTERS

AS rancang hantar bantuan senjata lebih RM2 bilion ke Taiwan

WASHINGTON: Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden merancang menghantar bantuan senjata bernilai AS$500 juta (RM2.22 bilion) ke Taiwan menerusi pihak berkuasa kecemasan sama yang digunakan lebih 35 kali untuk Ukraine, menurut sumber.

Sebagai sebahagian daripada belanjawan 2023, Kongres membenarkan sehingga AS$1 bilion (RM 4.44 bilion) bantuan senjata untuk Taiwan menggunakan Pihak Berkuasa Pengeluaran Presiden (PDA), iaitu pihak berkuasa yang mempercepatkan bantuan keselamatan dan membantu menghantar senjata ke Ukraine.

Pengeluaran berkenaan yang memberi kuasa kepada presiden untuk memindahkan artikel dan perkhidmatan daripada simpanan AS tanpa kelulusan kongres ketika kecemasan, akan menjadi yang pertama daripada kelulusan AS$1 bilion itu.

China menyifatkan Taiwan yang ditadbir secara demokrasi sebagai wilayahnya dan telah meningkatkan tekanan tentera ke atas pulau itu sejak tiga tahun lalu.

Bulan lalu, China mengadakan permainan perang di sekitar Taiwan selepas Presiden Taiwan Tsai Ing-wen bertemu Speaker Dewan Perwakilan AS, Kevin McCarthy di Los Angeles.

Pada Februari, Setiausaha Pertahanan AS, Lloyd Austin memberi keterangan di hadapan Jawatankuasa Perkhidmatan Bersenjata Senat bahawa beliau berhasrat untuk menggunakan kuasa pengeluaran, kata jurucakap Pentagon pada Jumaat.

Jurucakap itu enggan mengulas sama ada AS meneruskan pakej bantuan AS$500 juta itu.

"Pendekatan kami kekal konsisten dengan dasar AS yang telah lama wujud... kami bekerja keras memenuhi kewajipan di bawah TRA (Akta Hubungan Taiwan), dan kami akan terus berbuat demikian," kata jurucakap itu.

Sejak 1979, hubungan AS-Taiwan telah dikawal oleh Akta Hubungan Taiwan, yang memberikan asas undang-undang untuk menyediakan Taiwan dengan cara mempertahankan diri, tetapi tidak memberi mandat bahawa AS datang untuk membantu Taiwan jika diserang.

Tidak jelas apa yang akan dimasukkan dalam pakej bantuan untuk Taiwan, yang pertama kali dilaporkan oleh berita Bloomberg. Tempohnya juga tidak diketahui.

Taiwan sejak tahun lalu mengadu mengenai kelewatan penghantaran senjata AS, seperti peluru berpandu antipesawat Stinger, kerana pengeluar menyerahkan bekalan ke Ukraine ketika ia berperang menyerang tentera Russia. Isu itu membimbangkan beberapa penggubal undang-undang AS.

Menteri Pertahanan Taiwan Chiu Kuo-cheng berkata pada Khamis bahawa penghantaran 66 F-16V baharu termaju dari Amerika Syarikat ditangguhkan kerana gangguan rantaian bekalan dan kementerian sedang berusaha untuk meminimumkan kerosakan dan "membaiki kekurangan." - REUTERS

Berita Harian X