Ahad, 2 April 2023 | 10:15pm
Pemimpin parti Kongres pembangkang utama India, Rahul Gandhi didapati bersalah memfitnah oleh mahkamah di negeri barat Gujarat berhubung komen yang dibuatnya dalam ucapan pada 2019. - Foto REUTERS
Pemimpin parti Kongres pembangkang utama India, Rahul Gandhi didapati bersalah memfitnah oleh mahkamah di negeri barat Gujarat berhubung komen yang dibuatnya dalam ucapan pada 2019. - Foto REUTERS

Ketua pembangkang India, Rahul Gandhi akan merayu hukuman penjara

MUMBAI: Ketua pembangkang India, Rahul Gandhi akan membuat rayuan terhadap hukuman penjara dua tahun dalam kes fitnah oleh Ahli Parlimen dari Parti Bharatiya Janata (BJP) pimpinan Perdana Menteri, Narendra Modi, lapor media tempatan, hari ini.

Gandhi, berusia 52 tahun dan ketua parti Kongres, didapati bersalah memfitnah oleh mahkamah di negeri barat Gujarat berhubung komen yang dibuatnya dalam ucapan pada 2019.

Gandhi memfailkan pengakuan di Mahkamah Sesyen Surat terhadap perintah majistret, manakala seorang pegawai kanan parti Kongres, yang enggan namanya didedahkan, memberitahu Reuters mahkamah dijadualkan mendengar pengakuan itu, esok.

Bagaimanapun, peguam Gandhi enggan memberi maklum balas.

Terdahulu, Parlimen India melucutkan kelayakan Gandhi selepas dijatuhkan hukuman kerana undang-undang yang mengawal pilihan raya di India mewajibkan mana-mana ahli parlimen yang "disabit kesalahan dan dijatuhi hukuman penjara tidak kurang daripada dua tahun", kehilangan kelayakan.

Mahkamah Rendah menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada Gandhi pada 23 Mac lalu atas tuduhan memfitnah.

Ahli politik pembangkang berkata, perbicaraan Gandhi dan kehilangan kelayakan adalah bukti terbaru taktik senjata kuat kerajaan Modi dan mengikuti penyiasatan dan masalah undang-undang yang dihadapi beberapa bulan kebelakangan ini oleh parti pembangkang lain.

Gandhi berkata, dia tidak akan mengulas hukumannya kerana perkara itu adalah subjudis, tetapi menyifatkan kehilangan kelayakannya daripada Parlimen adalah kerana bertanya kepada Modi apa yang dipanggilnya "soalan sukar" berhubung hubungan Modi dengan Gautam Adani, pengasas Adani.

Pengkritik pembangkang menuduh kerajaan Modi memberikan bantuan yang tidak sepatutnya kepada kumpulan perniagaan yang diketuai oleh Adani.

Saham syarikat kumpulan Adani menjunam selepas Hindenburg Research pada 24 Januari mendakwa syarikat India itu terbabit dalam manipulasi saham dan menggunakan tempat perlindungan cukai.

Ia juga berkata, kumpulan itu mempunyai hutang yang tidak mampan. Sehari selepas sabitan Gandhi, 14 parti politik bersama-sama membuat petisyen kepada Mahkamah Agung, mengatakan kumpulan pembangkang disasarkan secara terpilih oleh agensi penyiasat persekutuan.

Mahkamah bersetuju untuk mendengar pengakuan itu pada 5 April ini. - REUTERS

Berita Harian X