Rabu, 22 Februari 2023 | 10:18am
Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu (tengah) dan ahli Parlimen lain ketika membuat undian bagi merombak sistem kehakiman di Knesset (Parlimen Israel). - Foto REUTERS
Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu (tengah) dan ahli Parlimen lain ketika membuat undian bagi merombak sistem kehakiman di Knesset (Parlimen Israel). - Foto REUTERS

Rombakan sistem kehakiman Israel akan jejas hak asasi manusia, kedaulatan undang-undang

GENEVA: Ketua Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyuarakan kebimbangan mengenai cadangan rombakan sistem kehakiman Israel kerana hanya akan "menggugat secara drastik" keupayaan badan kehakiman untuk menegakkan hak asasi manusia dan kedaulatan undang-undang.

Dilaporkan, Parlimen Israel akan meneruskan perubahan yang dipromosikan oleh kerajaan Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu yang dikatakan perlu untuk mengekang campur tangan aktivis dalam politik.

Cadangan itu mencetuskan bantahan besar-besaran sekali gus meningkatkan pengaruh kerajaan dalam memilih hakim dan menetapkan had keupayaan Mahkamah Agung untuk membatalkan undang-undang.

Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia PBB, Volker Turk, berkata berdasarkan amalan yang diselesaikan selama beberapa dekad, undang-undang begitu secara drastik akan menjejaskan keupayaan badan kehakiman untuk membela hak individu dan menegakkan kedaulatan undang-undang sebagai pemeriksaan institusi yang berkesan ke atas kuasa eksekutif dan perundangan.

"Perubahan ini akan mewujudkan pengaruh politik yang lebih besar ke atas sistem pemilihan kehakiman.

"Saya menggesa Israel memastikan penghormatan terhadap undang-undang hak antarabangsa selepas rekod 151 pembunuhan rakyat Palestin oleh pasukan keselamatan didokumenkan tahun lalu," katanya.

Semalam, Parlimen Israel menyokong bacaan pertama bahagian penting bagi rombakan sistem kehakiman yang mencetuskan kontroversi dalam kalangan pengkritik.

Usul itu berjaya menerima sokongan biarpun terdapat bantahan mengenai rang undang-undang (RUU) yang disifatkan sebagai ancaman kepada demokrasi, dalam kalangan pengkritik itu.

Ia berhasil menerima 63 sokongan manakala 47 lagi tidak bersetuju untuk memberikan kerajaan lebih kuasa dalam jawatankuasa pemilihan hakim dan menafikan hak mahkamah memutuskan undang-undang dianggap bercanggah dengan Undang-Undang Asas, Perlembagaan Israel.

Puluhan ribu individu mengadakan protes di Baitulmaqdis, menentang undian berkenaan, manakala Ahli Parlimen pembangkang mengganggu perbahasan dengan laungan 'malu' sebelum disingkirkan seketika ketika sesi perbahasan di Parlimen.

Sementara itu, Menteri Luar Israel, Eli Cohen membalas komen Turk, berkata negara itu tidak akan menerima nasihat moral daripada mereka yang mengabaikan pencabulan hak asasi manusia secara terang-terangan di Syria, Iran, Palestin dan Gaza serta menyerang Israel, satu-satunya demokrasi di Timur Tengah, lebih daripada negara lain.

Duta Israel ke PBB di Geneva, Meirav Eilon Shahar, berkata kenyataan sebelum ini dari Turk menunjukkan ia bersifat prejudis. - REUTERS

Berita Harian X