Sabtu, 18 Februari 2023 | 7:41pm
Anggota penyelamat tempatan bertugas melakukan kerja mencari dan menyelamat mangsa gempa bumi yang melanda sekitar Turkiye ketika tinjauan di Kirikhan, Turkiye. - NSTP/Aizuddin Saad
Anggota penyelamat tempatan bertugas melakukan kerja mencari dan menyelamat mangsa gempa bumi yang melanda sekitar Turkiye ketika tinjauan di Kirikhan, Turkiye. - NSTP/Aizuddin Saad

HAARP tidak mungkin jadi punca gempa bumi Turkiye-Syria

PARIS: Teori konspirasi mengenai stesen penyelidikan Amerika Syarikat (AS) muncul semula dengan pengguna media sosial menyalahkannya untuk gempa bumi Turkiye-Syria.

Saintis sudah bertahun-tahun menyangkal dakwaan bahawa Program Penyelidikan Auroral Aktif Frekuensi Tinggi (HAARP), dengan kemudahan di Alaska yang mempunyai 180 antena radio, adalah program yang disokong kerajaan AS untuk mengawal penduduk dunia.

Siri gempa bumi yang melanda Turkiye dan Syria pada 6 Februari lalu, mengorbankan puluhan ribu orang, menimbulkan varian baharu teori itu di media sosial dalam pelbagai bahasa.

Ia telah ditolak oleh pakar sebagai fiksyen sains.

Sesetengah pengguna memetik kilatan cahaya sebelum gempa bumi sebagai bukti bahawa ia dijana secara buatan oleh HAARP.

Ada yang mendakwa ia adalah untuk menghukum Turkiye kerana menentang kemasukan negara anggota baharu ke NATO.

"Ini sangat gila. Ia seperti bertanya sama ada gempa bumi disebabkan oleh Bugs Bunny yang menggali lobak merah," kata David Keith, profesor fizik gunaan di Harvard School of Engineering and Applied Sciences.

"Tiada mekanisme yang diketahui untuk apa-apa dari jauh seperti HAARP untuk memberi kesan kepada gempa bumi."

Keadaan selepas gempa di Kirikhan, Turkiye. - NSTP/Aizuddin Saad
Keadaan selepas gempa di Kirikhan, Turkiye. - NSTP/Aizuddin Saad

Keadaan selepas gempa di Kirikhan, Turkiye. - NSTP/Aizuddin Saad
Keadaan selepas gempa di Kirikhan, Turkiye. - NSTP/Aizuddin Saad

HAARP menghantar gelombang radio untuk memanaskan elektron dalam ionosfera, lapisan atas atmosfera Bumi, untuk mengkaji kesannya terhadap sistem komunikasi.

Gelombangnya tidak cukup besar untuk sampai ke Turkiye.

Gempa bumi disebabkan oleh pergerakan kerak bumi.

Pakar memberitahu AFP, kilat biasanya dilihat semasa gempa bumi di mana dalam sesetengah kes, ia datang dari talian elektrik atau stesen elektrik yang digegarkan oleh gempa bumi.

HAARP dikendalikan oleh Tentera Udara dan Tentera Laut Amerika Syarikat sebelum diserahkan pada 2015 kepada Universiti Alaska Fairbanks.

Michael Lockwood, profesor fizik persekitaran angkasa lepas di Universiti Reading berkata, dakwaan mengenai HAARP digunakan sebagai senjata mungkin berpunca daripada program yang pada mulanya menggunakan gelombang radio untuk berkomunikasi dengan kapal selam -- satu fungsi yang menjadi usang selepas Perang Dingin.

"Sejarah ini "diletupkan ke dalam idea lucu bahawa HAARP adalah sejenis senjata", kata Lockwood.

"Sesetengah bentuk kawalan minda sosial adalah kegemaran biasa tetapi menghasilkan gempa bumi adalah salah satu yang saya tidak pernah dengar sebelum ini."

Banyak siaran media sosial mendakwa HAARP digunakan untuk menghasilkan ribut dan gelombang haba.

Beberapa hantaran baru-baru ini mencadangkan matlamatnya adalah untuk mewujudkan perubahan iklim supaya pihak berkuasa boleh menyekat aktiviti orang ramai atau mengurangkan populasi.

Ada yang memetik paten untuk peranti yang dicadangkan untuk memanaskan bahagian ionosfera untuk tujuan pertahanan.

Difailkan pada tahun 1985 pada kemuncak Perang Dingin, dokumen itu mendakwa teknologi itu boleh digunakan untuk "pemusnahan peluru berpandu atau pesawat" atau "ubah suai cuaca".

Tetapi paten itu telah tamat tempoh dan tiada bukti teknologi di dalamnya dibangunkan.

Pemancar HAARP menghantar gelombang radio dari 80 kilometer ke lebih 500 km di atas permukaan Bumi -- terlalu tinggi untuk isyarat sedemikian menjejaskan cuaca atau iklim.

Suasana selepas gempa di Hatay, Turkiye. - NSTP/Aizuddin Saad
Suasana selepas gempa di Hatay, Turkiye. - NSTP/Aizuddin Saad

"Idea bahawa teknologi boleh membawa peristiwa ekstrem ini tidak masuk akal," kata Ella Gilbert, ahli meteorologi di British Antarctic Survey, kepada AFP.

"Secara teknikalnya amat sukar untuk mempengaruhi sistem yang besar, kompleks dan huru-hara seperti cuaca."

Hantaran lain mendakwa isyarat daripada HAARP boleh melanda Bumi, mengganggu komunikasi dan kuasa, malah membahayakan kesihatan orang ramai.

David Hysell, seorang profesor sains bumi dan atmosfera di Universiti Cornell berkata, HAARP tidak lebih berbahaya daripada stesen elektrik atau radio lain.

Penyelidik telah mengenal pasti persamaan antara tuntutan HAARP dan gelombang teori konspirasi mengenai telekomunikasi 5G yang muncul semasa wabak Covid-19.

Berjuta-juta orang melihat siaran Facebook yang mendakwa menunjukkan kapal angkasa dari HAARP "memancarkan sinaran 5G yang mengandungi koronavirus".

"Saya tidak tahu dari mana datangnya teori konspirasi mengenai HAARP.

"Saya rasa orang ramai keliru tujuan penyelidikan HAARP, iaitu untuk mengkaji bahaya yang berlaku secara semula jadi di angkasa, dengan operasi kemudahan itu sendiri," kata Hysell. - AFP

Berita Harian X