Isnin, 2 Januari 2023 | 2:07pm
China menghantar 1,727 pesawat ke dalam pengenalan pertahanan udara Taiwan. Foto AP
China menghantar 1,727 pesawat ke dalam pengenalan pertahanan udara Taiwan. Foto AP

Pesawat perang China ceroboh ruang udara Taiwan meningkat tahun lalu

TAIPEI: Pencerobohan pesawat perang China ke zon pertahanan udara Taiwan meningkat hampir dua kali ganda pada 2022, ketika Beijing meningkatkan ancaman terhadap demokrasi pulau itu.

Taiwan yang memerintah sendiri hidup di bawah ancaman pencerobohan berterusan dan pemerintah Parti Komunis sebelum ini mendakwa pulau itu sebagai sebahagian daripada wilayah China dan berikrar akan merampasnya suatu hari nanti.

Di bawah Presiden Xi Jinping, hubungan dua negara itu menjadi dingin selama bertahun-tahun disebabkan beliau pemimpin paling tegas China dalam beberapa generasi.

Tahun 2022 juga menyaksikan kemerosotan hubungan yang lebih mendalam, apabila tentera Jinping meningkatkan pencerobohan dan melancarkan 'permainan perang' terbesar dalam beberapa dekad bagi membantah lawatan Speaker Dewan Rakyat Amerika Syarikat (AS), Nancy Pelosi pada Ogos lalu.

Menurut pangkalan data AFP yang berdasarkan kemas kini harian yang dikeluarkan oleh kementerian pertahanan Taipei, China menghantar 1,727 pesawat ke zon pengenalan pertahanan udara (ADIZ) Taiwan pada 2022.

Ia tinggi berbanding dengan kira-kira 960 pencerobohan pada 2021 dan 380 pada 2020.

Susunan jet pejuang juga meningkat lebih dua kali ganda daripada 538 pada 2021 kepada 1,241 manakala pencerobohan pengebom termasuk H6 berkeupayaan nuklear, meningkat daripada 60 kepada 101.

Tahun lalu juga menyaksikan pencerobohan pertama oleh dron iaitu 71 dilaporkan oleh tentera Taiwan, berlaku selepas lawatan Pelosi.

Penganalisis tentera berkata, China menggunakan pencerobohan itu untuk menyiasat pertahanan Taiwan, meletihkan tentera udaranya yang semakin tua dan menyuarakan rasa tidak senang terhadap sokongan Barat terhadap Taipei, terutamanya AS.

"Mereka mahu menunjukkan keazaman mereka, kehendak mereka dan untuk memaksa AS agar jangan terlalu dekat dengan garis merah mereka atau jangan melepasi garis merah mereka," kata bekas ketua kakitangan am Taiwan, Lee Hsi-min kepada AFP. - AFP

Berita Harian X