Sabtu, 24 Disember 2022 | 8:32pm
Presiden China, Xi Jinping (kanan) bergambar bersama John Lee sebelum mesyuarat di Beijing semalam. - Foto AP
Presiden China, Xi Jinping (kanan) bergambar bersama John Lee sebelum mesyuarat di Beijing semalam. - Foto AP

Hong Kong pertimbang buka sempadan dengan China Januari

HONG KONG: Hong Kong menyasarkan untuk membuka semula sempadannya dengan China menjelang pertengahan Januari depan.

Pemimpin bandar John Lee, mengumumkan perkara itu hari ini, selepas pulang dari mesyuarat di Beijing.

Sempadan ditutup selama hampir tiga tahun ketika China menguatkuasakan strategi sifar COVID-19 iaitu perintah berkurung, sekatan perjalanan dan ujian berskala besar yang melanda ekonomi kedua terbesar di dunia itu.

Selepas menarik balik dasar pandemik secara tiba-tiba pada bulan lalu, Beijing bergelut dengan lonjakan jangkitan COVID-19 di seluruh negara dengan banyak hospital dan bilik mayat dipenuhi.

Walaupun terdapat peningkatan dalam kes, Lee berkata sempadan antara hab perniagaan separa autonomi dan seluruh negara akan dipulihkan kepada keadaan prapandemik.

"Kerajaan pusat bersetuju untuk membuka semula sepenuhnya sempadan secara beransur-ansur dan teratur," katanya kepada pemberita di lapangan terbang.

Pihak berkuasa tempatan di kedua-dua sempadan akan membentangkan cadangan untuk diluluskan Beijing yang akan dilaksanakan sebelum pertengahan Januari, tambahnya.

Lee bertemu Presiden, Xi Jinping dan Perdana Menteri, Li Keqiang minggu ini ketika lawatan empat hari ke Beijing, yang pertama sejak memegang jawatan itu pada Julai lalu.

Jin Ping, berkata beliau "mengakui sepenuhnya" kerja pentadbiran Lee dan memujinya kerana menjaga keselamatan negara dan memulihkan ekonomi tempatan.

Hong Kong meneruskan strategi sifar-COVID-19 Beijing yang lebih ringan dan baru-baru ini mula melepaskan sekatan dalam usaha untuk memulakan semula hubungan perniagaan antarabangsanya.

Ketika ini, penduduk Hong Kong yang melancong ke China hanya boleh berbuat demikian melalui beberapa pusat kawalan sempadan dan tertakluk kepada kuarantin wajib.

Menurut Lee, pembukaan semula itu dijangka mendorong peningkatan dalam perjalanan rentas sempadan dengan Hong Kong dan pihak berkuasa tanah besar akan mempertimbangkan kuota harian.

Imigresen, kastam dan pegawai polis sudah diarah kembali ke pos sempadan selepas Krismas. - AFP

Berita Harian X