Selasa, 13 Disember 2022 | 8:10am
Asap berkepul-kepul dari sebuah hotel yang yang popular dengan pengunjung perniagaan China selepas serangan di Kabul. - Foto EPA
Asap berkepul-kepul dari sebuah hotel yang yang popular dengan pengunjung perniagaan China selepas serangan di Kabul. - Foto EPA

Hotel popular kalangan ahli perniagaan China di Kabul sasaran serangan maut

KABUL: Sekurang-kurangnya tiga terbunuh apabila lelaki bersenjata menyerang sebuah hotel yang popular dengan ahli perniagaan China di ibu negara Afghanistan semalam, dengan ada pihak menyaksikan beberapa letupan dan tembakan, ketika kumpulan DAESH mengaku bertanggungjawab.

Taliban mendakwa pihaknya meningkatkan keselamatan sejak kembali berkuasa pada Ogos tahun lalu namun dengan serangan serangan bom dan letupan, kebanyakannya didakwa dilakukan kumpulan DAESH tempatan.

Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Kecemasan kerajaan Itali, yang mengendalikan hospital hanya satu kilometer dari lokasi letupan, berkata pihaknya menerima ketibaan 21 mangsa, termasuk tiga sudah meninggal dunia.

Jurucakap polis Kabul berkata, tiga penyerang terbunuh dan seorang suspek ditangkap, sambil menyifatkan serangan itu mempunyai 'unsur nakal'.

"Semua penginap hotel itu diselamatkan dan tiada warga asing terbunuh dengan dua tetamu warga asing cedera apabila terjun dari tingkat atas," kata Ketua Jurucakap Taliban, Zabiullah Mujahid menerusi Twitter.

DAESH dalam satu kenyataannya semalam memaklumkan, dua kakitangannya 'menyerang' sebuah hotel besar yang sering dikunjungi diplomat dan ahli perniagaan China di Kabul, dengan mereka meletupkan dua bahan letupan yang tersembunyi di dalam dua beg.

"Seorang daripada dua pejuang, yang dikenal pasti DAESH sebagai Abu Umar dan Abdul Jabbar, melemparkan bom tangan ke arah pegawai Taliban, manakala seorang lagi bertindak meletupkan bahan letupan dan menembak tetamu hotel," kata kumpulan itu dalam kenyataan, mendakwa 30 orang cedera atau terbunuh.

Video yang tersebar di media sosial menunjukkan orang ramai memanjat keluar dari tingkap di tingkat bawah bangunan, dengan papan tanda hotel bertulisan bahasa Inggeris dan Cina jelas kelihatan.

Turut kelihatan helikopter terbang berlegar-legar di lokasi serangan.

Hotel terbabit terkenal popular dengan pelawat perniagaan China, yang berpusu-pusu ke Afghanistan sejak Taliban kembali berkuasa untuk mengejar peluang perniagaan berisiko tinggi tetapi berpotensi membawa keuntungan.

China, yang berkongsi sempadan sepanjang 76 kilometer dengan Afghanistan, belum mengiktiraf kerajaan Taliban secara rasmi tetapi adalah antara beberapa beberapa negara yang mengekalkan kehadiran penuh diplomatik di negara itu.

Beijing sekian lama bimbang Afghanistan boleh menjadi titik pementasan bagi pemisah minoriti Uyghur di wilayah sempadan sensitif China di Xinjiang.

Taliban berjanji Afghanistan tidak akan digunakan sebagai pangkalan militan dan sebagai pertukaran, China menawarkan sokongan ekonomi dan pelaburan untuk pembinaan semula negara itu.

Mengekalkan kestabilan selepas berdekad perang di Afghanistan adalah pertimbangan utama Beijing kerana ia berusaha untuk mendapatkan sempadan dan pelaburan infrastruktur strategik di negara jiran Pakistan, iaitu Koridor Ekonomi China-Pakistan.

Taliban berusaha menggambarkan Afghanistan sebagai tempat selamat untuk diplomat dan ahli perniagaan, namun pada September lalu, dua kakitangan Kedutaan Russia terbunuh disebabkan pengeboman berani mati dan serangan itu diakui kumpulan DAESH.

Sementara itu, jurucakap Jabatan Negara Amerika Syarikat, Ned Price, semalam menggesa Taliban membuktikan komitmen yang mereka janji kepada masyarakat antarabangsa. - AFP

Berita Harian X