Ahad, 4 Disember 2022 | 8:20pm
(Gambar fail) Seorang anggota polis wanita Iran (bertudung hitam) dilihat bertugas pada 2007. - FOTO AFP
(Gambar fail) Seorang anggota polis wanita Iran (bertudung hitam) dilihat bertugas pada 2007. - FOTO AFP

Iran mansuh polis moral

TEHRAN: Iran memansuhkan pasukan polis moral selepas lebih dua bulan bergelut dengan gelombang tunjuk perasaan meluas susulan kes kematian Mahsa Amini pada 16 September lalu.

Tunjuk perasaan disifatkan sebagai 'rusuhan' oleh pihak berkuasa itu tercetus apabila Amini, 22, meninggal dunia ketika dalam tahanan polis moral kerana didakwa melanggar kod berpakaian ditetapkan bagi golongan wanita di Iran.

"Polis moral tiada kaitan dengan badan kehakiman dan sudah dimansuhkan," kata Peguam Negara, Mohammad Jafar Montazeri, menurut laporan agensi berita ISNA, hari ini.

Beliau dilaporkan berkata demikian pada satu persidangan agama, ketika menjawab soalan seorang peserta mengenai sebab polis moral dimansuhkan.

Pasukan polis moral atau nama rasmi, Gasht-e Ershad, ditubuhkan ketika pentadbiran bekas Presiden, Mahmoud Ahmadinejad, dan mula melakukan rondaan pada 2006.

Penubuhan unit itu bertujuan 'menyebarluaskan budaya sopan dan hijab', dengan golongan wanita diwajibkan memakai tudung.

Pengumuman mengenai pemansuhan pasukan itu menyusul sehari selepas Montazeri dipetik berkata, 'kedua-dua pihak Parlimen dan badan kehakiman sedang menangani (isu berkenaan)' mengenai sama ada undang-undang mewajibkan wanita memakai tudung di Iran, perlu diubah.

Pemakaian hijab diwajibkan, empat tahun selepas revolusi pada 1979 yang menggulingkan monarki disokong Amerika Syarikat (AS) dan menubuhkan Republik Islam Iran.

Namun, cara berpakaian wanita di Iran beransur-ansur berubah, terutama ketika pentadbiran bekas Presiden, Hassan Rouhani, dengan golongan itu kian biasa dilihat memakai jean ketat bersama tudung longgar dan berwarna-warni.

Bagaimanapun pada Julai lalu, Presiden Ebrahim Raisi yang menggantikan Rouhani, mengarahkan semua institusi negara untuk menguatkuasakan undang-undang pemakaian tudung.

Ketika itu, Raisi dilaporkan mendakwa bahawa 'musuh Iran dan Islam telah menyasarkan nilai agama serta kebudayaan dalam masyarakat, dengan menyebarkan rasuah.'

Begitupun, ramai wanita dilihat masih terus melanggar peraturan itu dengan membiarkan tudung mereka meleret jatuh ke bahu ataupun memakai seluar ketat, terutama di bandar besar. - AFP

Berita Harian X