Sabtu, 3 Disember 2022 | 10:40pm
Orang ramai mematuhi sekatan COVID-19 dengan menunjukkan status kesihatan mereka sebelum memasuki kedai di Beijing. - FOTO AP
Orang ramai mematuhi sekatan COVID-19 dengan menunjukkan status kesihatan mereka sebelum memasuki kedai di Beijing. - FOTO AP

China tambah pelonggaran sekatan COVID-19

BEIJING: Pihak berkuasa China hari ini mengumumkan penambahan pelonggaran sekatan COVID-19, termasuk orang ramai tidak lagi diwajibkan negatif ujian saringan virus itu jika mahu menaiki pengangkutan awam di bandar utama seperti Shenzhen dan Beijing.

Perkembangan itu menyusul walaupun angka harian kes COVID-19 di negara ini sedang mencatat peningkatan, selepas penunjuk perasaan mengadakan bantahan terhadap pelaksanaan sekatan ketat secara berterusan untuk membendung penularan wabak berkenaan.

Shenzhen yang juga pusat pembuatan teknologi, hari ini memaklumkan bahawa orang ramai tidak lagi dikehendaki menunjukkan keputusan negatif ujian saringan COVID-19 untuk tujuan menaiki pengangkutan awam atau memasuki farmasi, taman serta destinasi pelancongan.

Semalam, Beijing turut mengumumkan langkah sama bagi penggunaan pengangkutan awam di ibu kota ini, berkuat kuasa Isnin depan. Namun, keputusan negatif diperoleh dalam tempoh 48 jam masih diperlukan untuk memasuki venue seperti pusat beli-belah yang beransur-ansur kembali beroperasi.

Sebilangan penduduk dikatakan tidak berpuas hati kerana sebahagian besar venue awam di Beijing masih memerlukan keputusan ujian COVID-19, meskipun banyak pusat saringan sudah ditutup.

Kerajaan China melaporkan 33,018 penularan tempatan dalam tempoh 24 jam lalu, termasuk 29,085 kes tidak bergejala.

Walaupun kebanyakan negara serata dunia telah mula belajar untuk hidup bersama virus itu, China masih mengekalkan strategi 'sifar COVID-19' yang membabitkan pelaksanaan perintah berkurung dan ujian saringan secara besar-besaran.

Tunjuk perasaan yang tercetus di China pada 25 November lalu, disifatkan sebagai terbesar dan paling meluas di negara ini sepanjang tempoh berdekad-dekad.

Ia susulan insiden kebakaran sebuah bangunan pangsapuri di bandar Urumqi yang meragut sekurang-kurang 10 nyawa.

Kejadian itu menimbulkan persoalan ramai sama ada anggota bomba atau mangsa yang cuba menyelamatkan diri, terhalang kerana pintu dikunci mahupun akibat sebarang langkah sekatan lain.

Pihak berkuasa menafikan perkara berkenaan, namun tragedi berdarah itu membangkitkan kemarahan orang ramai.

Penunjuk perasaan mengadakan bantahan di bandar-bandar, termasuk Shanghai dan Beijing, dengan antara lain menuntut sekatan COVID-19 dilonggarkan, malah segelintir turut menggesa Presiden China, Xi Jinping untuk meletak jawatan. - AP

Berita Harian X