Khamis, 1 Disember 2022 | 2:58pm
Perdana Menteri India, Narendra Modi bersama Presiden Indonesia, Joko Widodo di Kemuncak Pemimpin G20 di Nusa Dua, Bali, Indonesia. - Foto fail AP
Perdana Menteri India, Narendra Modi bersama Presiden Indonesia, Joko Widodo di Kemuncak Pemimpin G20 di Nusa Dua, Bali, Indonesia. - Foto fail AP

Modi gesa dunia bekerjasama tangani perubahan iklim, keganasan dan penyakit

MUMBAI: Perdana Menteri India, Narendra Modi yang mula menduduki jawatan Presiden Kumpulan 20 (G20) selama setahun, hari ini menggesa dunia untuk bekerjasama menangani cabaran terbesar perubahan iklim, keganasan dan wabak penyakit.

Konflik Ukraine, yang bermula dengan pencerobohan Russia pada Februari lalu dilihat mendominasi sidang kemuncak G20 selama dua hari di Indonesia bulan lalu, sehingga ia mengecewakan sesetengah ahli yang mahukan lebih perhatian terhadap masalah ekonomi global.

"Hari ini, kita tidak hanya berjuang untuk kelangsungan hidup kita - era kita bukan zaman peperangan. Ia tidak harus berlaku.

"Hari ini, cabaran terbesar yang kita hadapi - perubahan iklim, keganasan dan wabak penyakit - boleh diselesaikan bukan dengan melawan satu sama lain, tetapi hanya dengan bertindak bersama," kata Modi dalam satu deklarasi yang diterbitkan dalam akhbar India yang menandakan permulaan jawatan Presiden G20.

Komennya mengenai perang mengulangi kenyataan yang dibuatnya kepada Presiden Russia, Vladimir Putin pada persidangan serantau September lalu, bahawa ketika ini bukan masa untuk berperang dan ia ditafsirkan secara meluas sebagai teguran ringan terhadap apa yang Russia gelar sebagai 'operasi ketenteraan khas' terhadap Ukraine.

Modi, dalam deklarasinya itu juga berkata, India akan menyasarkan untuk menyahpolitikkan bekalan global makanan, baja dan produk perubatan, supaya ketegangan geopolitik tidak membawa kepada gangguan global.

"Seperti dalam keluarga kita sendiri, mereka yang keperluannya paling besar mesti sentiasa menjadi perhatian pertama kita," kata Modi.

Anggota G20 pada sidang kemuncak bulan lalu di Bali, Indonesia meneruskan usaha untuk mengehadkan kenaikan suhu global kepada 1.5 selsius, termasuk mempercepatkan usaha mengurangkan penggunaan arang batu secara berperingkat.

India yang juga pengguna arang batu kedua terbesar di dunia, berkata ia akan mengutamakan peralihan berperingkat kepada bahan api yang lebih bersih dan mengurangkan penggunaan isi rumah untuk mencapai pelepasan sifar bersih menjelang 2070 bagi memenuhi janji penyahkarbonannya.

"Keutamaan G20 kami akan dibentuk melalui perundingan bukan sahaja dengan rakan kongsi G20 kami, tetapi juga rakan pengembara kami di Selatan dunia, yang suara mereka mereka sering tidak didengari.

"Kami akan menggalakkan perbualan yang jujur ​​di kalangan negara yang paling berkuasa - mengenai mengurangkan risiko yang ditimbulkan oleh senjata pemusnah besar-besaran dan meningkatkan keselamatan global," kata Modi. - REUTERS

Berita Harian X