Khamis, 1 Disember 2022 | 2:47pm
Penduduk bandar raya Shanghai meninjau bahan makanan yang rak jualan di sebuah pasar raya. - Foto REUTERS
Penduduk bandar raya Shanghai meninjau bahan makanan yang rak jualan di sebuah pasar raya. - Foto REUTERS

2 bandar terbesar China longgarkan sekatan COVID-19 ekoran bantahan awam

SHANGHAI: Dua bandar terbesar China, Guangzhou dan Chongqing, mengumumkan pelonggaran sekatan pergerakan COVID-19 bermula semalam.

Ini dibuat sehari selepas penunjuk perasaan di selatan Guangzhou bertempur dengan polis di tengah-tengah bantahan terhadap sekatan COVID-19 yang paling ketat di dunia.

Bantahan-bantahan itu, dianjurkan di Shanghai, Beijing dan kawasan lain pada hujung minggu lalu, menjadi medan pertunjukan bagi penentangan awam sejak Presiden Xi Jinping berkuasa pada 2012.

Bandar barat daya Chongqing kini akan membenarkan kontak rapat kepada pesakit COVID-19, yang memenuhi syarat-syarat tertentu, untuk menjalankan kuarantin di rumah, menurut seorang pegawai bandar.

Guangzhou, yang terletak berdekatan Hong Kong, juga mengumumkan pelonggaran pada sekatan pergerakan itu.

Namun dengan rekod bilangan kes jangkitan harian di China, usaha untuk menghentikan dasar sifar COVID-19 masih belum boleh direalisasikan.

Jinping menyifatkan dasar tersebut sebagai berjaya menyelamatkan banyak nyawa dan menganggap ia adalah antara pencapaian politiknya.

Selain pelonggaran sekatan pergerakan di Guangzhou dan Chongqing, pegawai di Zhengzhou - tapak di mana terletaknya kilang besar Foxconn yang membuat Apple mengumumkan penyambungan semula perniagaan secara teratur termasuk di pasar raya, gimnasium dan restoran.

COVID-19 terus merebak walaupun China mengasingkan diri daripada dunia dan meminta ratusan juta penduduknya supaya mematuhi syarat-syarat ujian serta pengasingan yang tidak berkesudahan.

Walaupun jumlah jangkitan dan kematian adalah rendah mengikut piawai sejagat, penganalisis berkata bahawa pembukaan semula sebelum meningkatkan kadar vaksinasi boleh membawa kepada penyakit dan kematian yang meluas.

Data pada Rabu lalu, menunjukkan aktiviti pengilangan dan perkhidmatan China untuk November mencatatkan bacaan terendah sejak Shanghai menjalani perintah berkurung selama dua bulan pada April lalu. - REUTERS

Berita Harian X