Selasa, 29 November 2022 | 7:57pm
Penduduk di bandar di seluruh dunia telah memprotes layanan terhadap penunjuk perasaan di Iran, selepas kematian Mahsa Amini. - Foto EPA-EFE
Penduduk di bandar di seluruh dunia telah memprotes layanan terhadap penunjuk perasaan di Iran, selepas kematian Mahsa Amini. - Foto EPA-EFE

Lebih 300 maut dalam pergolakan protes Amini

TEHRAN: Iran julung kalinya melaporkan lebih 300 orang maut dalam tempoh lebih dua bulan protes yang tercetus akibat kematian Mahsa Amini ketika dalam tahanan polis.

Iran mengerahkan pasukan keselamatan negara ke atas 'rusuhan' selepas wanita berusia 22 tahun itu maut pada 16 September lalu, tiga hari selepas penahanannya kerana didakwa melanggar kod pakaian.

Ketua Pengawal Aeroangkasa Kor Pengawal Revolusi Islam (IRGC), Brigedier Jeneral Amirali Hajizadeh dalam video diterbitkan agensi berita Mehr, berkata semua pihak terkesan dengan kematian wanita terbabit.

"Saya tidak mempunyai jumlah terkini, tetapi mungkin lebih 300 pejuang dan orang terbunuh, antaranya beberapa 'anak lelaki terbaik negara'," kata Hajizadeh.

Ia membabitkan individu yang turun ke jalan raya serta puluhan polis, tentera dan militia IRGC yang maut dalam pertempuran dengan penunjuk perasaan atau di tempat lain.

Jumlah kematian rasmi terkini adalah hampir kepada sekurang-kurangnya 416 orang 'maut dalam penindasan protes di Iran' dicetuskan kumpulan bukan kerajaan, berpangkalan di Oslo, Hak Asasi Manusia Iran.

Kumpulan itu berkata, jumlah itu termasuk individu maut dalam keganasan berkaitan protes Amini dan pergolakan berbeza di wilayah tenggara Sistan-Baluchistan, berhampiran sempadan dengan Pakistan dan Afghanistan.

Berdasarkan pihak berkuasa kehakiman, ribuan rakyat Iran dan kira-kira 40 warga asing ditahan, manakala lebih 2,000 sudah didakwa.

Enam daripada jumlah itu dihukum mati dan rayuan mereka ditetapkan untuk didengar Mahkamah Agung.

Sejak Revolusi Islam 1979 yang menggulingkan pemerintahan beraja, undang-undang Iran mewajibkan semua wanita memakai pakaian sederhana dan tudung, peraturan dikuatkuasakan skuad polis moral yang meronda di tempat awam.

Bagaimanapun, ramai wanita, terutama di Tehran dan bandar utama lain, mempamerkan lebih banyak rambut mereka, dalam tempoh dua dekad lalu, sebelum peraturan itu diperketatkan lagi dan menjadi isu protes.

Iran menyalahkan musuhnya atas pergolakan awam, selain menuding ke Amerika Syarikat, kuasa Barat lain dan Israel, serta kumpulan pembangkang Kurdish-Iran dibuang negeri, berpangkalan di utara Iraq yang diserang dengan peluru berpandu dan serangan dron berulang kali. - AFP

Berita Harian X