Selasa, 29 November 2022 | 3:48pm
Seorang pegawai polis sempadan Israel mengacukan senjata semasa pertikaian antara penduduk Palestin dan Israel di Hebron di Tebing Barat yang diduduki Israel. - Foto REUTERS
Seorang pegawai polis sempadan Israel mengacukan senjata semasa pertikaian antara penduduk Palestin dan Israel di Hebron di Tebing Barat yang diduduki Israel. - Foto REUTERS

3 lelaki Palestin maut akibat tembakan Israel di Tebing Barat

BAITULMAQDIS: Tiga lelaki Palestin maut akibat tembakan Israel semasa insiden berasingan di Tebing Barat yang diduduki, kata Kementerian Kesihatan Palestin hari ini.

Ia adalah insiden maut terbaharu dalam lonjakan keganasan Israel-Palestin yang semakin meningkat dan ketegangan yang memuncak, kurang seminggu selepas pengeboman di Baitulmaqdis mengorbankan dua warga Israel.

Agensi berita rasmi Palestin Wafa melaporkan, pertempuran meletus antara tentera Israel dan penduduk di utara bandar Hebron di Tebing Barat.

Tentera Israel berkata, askar menembak warga Palestin yang membaling batu dan membuat alat letupan ke arah pasukan yang beroperasi di bandar itu.

Katanya, rakyat Palestin juga menembak tentera, dan dua kenderaan tentera tersangkut akibat masalah mekanikal.

Kementerian Kesihatan Palestin mengenal pasti lelaki yang terbunuh berhampiran Hebron sebagai Mufid Khalil, 44, dan berkata sekurang-kurangnya lapan orang lagi cedera akibat tembakan langsung dalam kejadian itu.

Dalam kejadian berasingan, dua beradik yang dikenal pasti oleh Wafa sebagai Jawad dan Dhafr Rimawi, 22 dan 21, maut akibat tembakan Israel semasa pertempuran dengan tentera berhampiran perkampungan Kafr Ein, barat Ramallah di utara Tebing Barat awal pagi ini.

Tentera Israel tidak segera memberi sebarang komen berhubung insiden kedua berhampiran Kafr Ein.

Ketegangan antara Israel dan Palestin telah meningkat selama berbulan-bulan di tengah-tengah serbuan Israel setiap malam di Tebing Barat, didorong oleh serangan maut terhadap warga Israel yang mengorbankan 19 orang pada musim bunga.

Lebih 138 rakyat Palestin telah terbunuh dalam pertempuran Israel-Palestin di Tebing Barat dan timur Baitulmaqdis tahun ini, menjadikannya tahun paling maut sejak 2006.

Tentera Israel berkata, kebanyakan rakyat Palestin yang terbunuh adalah militan.

Tetapi pemuda membaling batu membantah pencerobohan tentera Israel dan orang lain yang tidak terbabit dalam konfrontasi juga telah terbunuh.

Israel menawan Tebing Barat dalam perang Asia Barat 1967, bersama dengan Baitulmaqdis timur dan Semenanjung Gaza.

Rakyat Palestin menuntut wilayah terbabit untuk negara merdeka yang mereka harapkan. - AP

Berita Harian X