Sabtu, 26 November 2022 | 11:48am
Calon Datuk Bandar Taipei dari parti pembangkang Kuomintang (KMT), Wayne Chiang melambai kepada penyokong di Taipei, Taiwan. - Foto AP
Calon Datuk Bandar Taipei dari parti pembangkang Kuomintang (KMT), Wayne Chiang melambai kepada penyokong di Taipei, Taiwan. - Foto AP

Taiwan adakan pilihan raya tempatan ketika ketegangan dengan China

TAIPEI: Pilihan raya tempatan Taiwan yang berlangsung hari ini dikawal rapi bagi menentukan kekuatan parti politik utama pulau itu menjelang pilihan raya presiden 2024.

Rakyat Taiwan akan memilih datuk bandar, ahli majlis bandar raya dan pemimpin tempatan lain di semua 13 daerah dan enam bandar utama.

Dalam pada itu, terdapat juga referendum untuk menurunkan umur mengundi daripada 20 kepada 18 tahun di mana undian dibuka pada jam 8:00 pagi (waktu tempatan).

Walaupun pemerhati antarabangsa dan parti pemerintah cuba mengaitkan pilihan raya dengan wujud ancaman jangka panjang dari jiran Taiwan, tetapi ramai pakar tempatan tidak merasakan China mempunyai peranan yang besar untuk dimainkan kali ini.

Profesor Sains Politik di Universiti Nasional Taiwan, Yeh-lih Wang, berkata masyarakat antarabangsa menaikkan kepentingan pilihan raya tempatan ini ke peringkat antarabangsa dan kelangsungan hidup Taiwan.

Ini memandangkan, Presiden Tsai Ing-wen, yang juga berkhidmat sebagai pengerusi Parti Progresif Demokratik yang memerintah, berulang kali bercakap mengenai 'menentang China dan mempertahankan Taiwan' semasa berkempen.

Namun, menurut pakar, calon DPP, Chen Shih-chung, yang bertanding jawatan Datuk Bandar Taipei, hanya membangkitkan isu ancaman Parti Komunis beberapa kali sebelum beralih semula kepada isu tempatan kerana tiada yang berminat.

Selain itu, semasa berkempen, terdapat beberapa sebutan mengenai latihan ketenteraan berskala besar yang menyasarkan Taiwan, yang diadakan oleh China pada Ogos sebagai reaksi terhadap lawatan Speaker Dewan Rakyat Amerika Syarikat (AS), Nancy Pelosi.

"Maka, saya fikir jika anda tidak boleh membangkitkan isu ini di Taipei dan tidak perlu mempertimbangkannya di bandar-bandar di selatan," katanya.

Sebaliknya, kempen perlu memberi tumpuan kepada pencemaran udara di pusat bandar Taichung, kesesakan lalu lintas di hab teknologi Taipei Nangang dan strategi pembelian vaksin COVID-19 yang menyebabkan pulau itu kekurangan bekalan semasa wabak tahun lalu.

Terdahulu, calon menghabiskan baki seminggu sebelum hari pengundian di mana Shih-chung dari DPP berarak melalui Taipei dengan perarakan besar; Chiang Wan-an, calon datuk bandar parti Nasionalis, membuat tinjauan di pasar perkakasan, manakala Vivian Huang, calon bebas, melawat gerai makan tengah hari di sebuah pasar.

Persoalannya ialah bagaimana dua parti politik utama pulau itu, Nasionalis dan DPP selaku penyandang akan berjaya kerana Ing-wen dan Pengerusi Nasionalis, Eric Chu memilih calon yang akan memberi kesan kepada kedudukan mereka sendiri dalam parti serta kekuatan parti dalam dua tahun akan datang.

Pengerusi di Yayasan Pendapat Awam Taiwan, You Ying-lung, berkata jika DPP kehilangan banyak kerusi daerah, maka keupayaan mereka untuk memerintah akan berdepan cabaran yang kuat.

"Keputusan pilihan raya juga akan mencerminkan sikap orang ramai terhadap prestasi parti pemerintah dalam dua tahun lalu," katanya.

Pemerhati juga memerhati untuk melihat sama ada calon Parti Rakyat Taiwan pimpinan Datuk Bandar Taipei, Ko Wen-je akan mengambil kerusi datuk bandar. - AP

Berita Harian X