Sabtu, 5 November 2022 | 3:54pm
Gambar fail menunjukkan jalan banjir berikutan hujan lebat di bandar Teluk Byron, New South Wales, Australia pada 30 Mac 2022. - Foto REUTERS
Gambar fail menunjukkan jalan banjir berikutan hujan lebat di bandar Teluk Byron, New South Wales, Australia pada 30 Mac 2022. - Foto REUTERS

Usaha menyelamat giat dijalankan di pedalaman Australia

SYDNEY: Kru kecemasan di New South Wales memindahkan orang ramai dan haiwan ternakan serta meletakkan beg pasir menjelang kemuncak banjir, di mana sebatang sungai diramalkan mencecah paras air tinggi dalam tempoh 70 tahun.

Timur Australia kini dicengkam krisis banjir besar keempat tahun ini disebabkan fenomena cuaca La Nina yang biasanya dikaitkan dengan peningkatan hujan.

Banjir menyebabkan beribu-ribu kehilangan tempat tinggal dan merosakkan industri pertanian.

Pihak berkuasa mengumumkan sekurang-kurangnya A$2 bilion (RM6.13 bilion) bantuan bencana untuk membantu ribuan penduduk membaiki rumah dan dalam beberapa kes berpindah dari kawasan yang terdedah kepada banjir.

Di seluruh negeri New South Wales (NSW), terdapat 103 amaran banjir hari ini.

Di Forbes, kira-kira lima jam pemanduan dari Sydney, beberapa perniagaan dibanjiri air dari Sungai Lachlan yang semakin meningkat dan diramalkan memuncak pada ketinggian 70 tahun 10.8 meter hari ini.

Menurut Perkhidmatan Kecemasan Negeri NSW (SES), pasukan penyelamat menggunakan kenderaan tinggi untuk mengakses seorang wanita hamil yang pecah air ketuban dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Unit SES Forbes berkata, pihaknya melakukan beberapa usaha menyelamat dan sekarang berada di sebuah di timur Forbes membantu memindahkan beberapa kuda.

Kami meletakkan pasir, membekalkan semula bekalan penting, memindah dan menyelamatkan.

"Hujan tidak berhenti sepanjang hari," katanya.

Semalam, di sepanjang Sungai Murrumbidgee berhampiran bandar Wagga Wagga, banjir memuncak pada tahap tertinggi sejak 2010.

Menteri Pemulihan Banjir NSW, Steph Cooke memberi amaran bahawa walaupun hujan mulai reda, bandar-bandar di hilir sungai yang menaik kini berdepan risiko banjir.

Negeri selatan Victoria juga sedang bersiap sedia menghadapi banjir di Sungai Murray yang menghampiri Swan Hill di barat laut negeri itu dalam beberapa hari akan datang.

Keempat-empat negeri timur Australia, Queensland, New South Wales, Victoria dan Tasmania dilanda banjir tahun ini. - REUTERS

Berita Harian X