Selasa, 1 November 2022 | 6:47pm
Logo Foxconn kelihatan di atas bangunan sebuah syarikat di Taipei, Taiwan. Foto REUTERS
Logo Foxconn kelihatan di atas bangunan sebuah syarikat di Taipei, Taiwan. Foto REUTERS

Kilang iPhone di China menggandakan bonus untuk kakitangan yang terus bekerja

BEIJING: Kilang iPhone terbesar di dunia di tengah China memberitahu kakitangan bahawa ia akan menggandakan bonus mereka jika mereka kekal di kilang itu selepas ramai pekerja melarikan diri daripada wabak kilang berkenaan akibat jangkitan COVID-19.

Kilang gergasi teknologi Taiwan Foxconn di Zhengzhou telah dikurung sejak pertengahan Oktober, dengan syarikat itu berkata, ia menguji pekerja setiap hari dan mengekalkan mereka dalam fasiliti tertutup.

Namun, aduan daripada pekerja yang tersebar di media sosial China mendakwa keadaan kerja yang buruk dan perlindungan virus yang tidak mencukupi untuk pekerja yang tidak dijangkiti.

"Saya hanya mengambil beg tangan, tiga peket mi segera, empat botol susu, dua botol air dan sedikit roti," seorang pekerja Foxconn yang melarikan diri bernama Li Yan yang berjalan selama tiga jam selepas meninggalkan kemudahan itu memberitahu China Newsweek.

Video yang dikongsi dalam talian pada hujung minggu menunjukkan pekerja Foxconn melarikan diri dari kampus syarikat dan pulang ke kampung halaman mereka dengan berjalan kaki, dalam usaha untuk mengelakkan sekatan perjalanan COVID-19.

Kilang Foxconn di Zhengzhou dalam akaun WeChat rasminya berkata, bermula Selasa, pekerja akan menerima bonus harian sebanyak 400 yuan (RM260.50) kerana hadir bekerja - empat kali ganda subsidi sebelumnya sebanyak 100 yuan (RM65.12) sehari.

Kakitangan juga akan menerima bonus tambahan jika mereka menghadiri kerja selama 15 hari atau lebih pada bulan November, mencecah 15,000 yuan (RM9,767) jika mereka merekodkan kehadiran penuh bulan ini.

Seorang pengurus kilang yang tidak dinamakan memberitahu China Newsweek bahawa tiada jangkitan serius setakat ini, dan menegaskan bahawa wabak itu 'boleh dikawal'.

Foxconn yang membekalkan iPhone kepada firma teknologi AS, Apple telah berjanji untuk membantu pekerja dan mengatur bas bagi mengangkut pekerja pulang ke kampung halaman mereka sekiranya mereka ingin pergi, dalam apa yang dipanggil 'pertempuran berlarutan' terhadap virus itu. - AFP

Berita Harian X