Ahad, 31 Julai 2022 | 3:08pm
Tentera udara China berkata mempunyai banyak jenis jet pejuang yang mampu mengelilingi ‘pulau berharga tanah air kita’ yang merujuk kepada Taiwan. - Foto REUTERS
Tentera udara China berkata mempunyai banyak jenis jet pejuang yang mampu mengelilingi ‘pulau berharga tanah air kita’ yang merujuk kepada Taiwan. - Foto REUTERS

Kami boleh melindungi 'integriti wilayah' - Tentera Udara China

BEIJING: China akan 'dengan tegas melindungi kedaulatan negara dan integriti wilayah', kata jurucakap tentera udara hari ini, merujuk kepada Taiwan, ketika ketegangan meningkat ke atas pulau yang diperintah sendiri.

Jurucakap tentera udara, Shen Jinke dipetik oleh media kerajaan sebagai berkata pada pertunjukan udara tentera bahawa tentera udara mempunyai banyak jenis jet pejuang yang mampu mengelilingi 'pulau berharga tanah air kita'.

Speaker Dewan Perwakilan Amerika Syarikat (AS), Nancy Pelosi, nombor 3 dalam barisan penggantian presiden, Jumaat lalu memberi isyarat bahawa beliau akan memulakan perjalanan ke Asia.

Beliau tidak menyebut Taiwan, tetapi spekulasi mengenai lawatan ke sana semakin meningkat sejak kebelakangan ini, mencetuskan ketegangan di seberang Selat Taiwan.

Beijing mendakwa memerintah Taiwan secara demokratik sebagai wilayah China.

Presiden China, Xi Jinping memberi amaran kepada rakan sejawatannya dari AS, Joe Biden Khamis lalu bahawa Washington harus mematuhi prinsip satu China dan 'mereka yang bermain api akan binasa olehnya'.

Shen hari ini berkata: "Tentera udara mempunyai kemahuan teguh, keyakinan penuh dan keupayaan yang mencukupi untuk mempertahankan kedaulatan negara dan integriti wilayah."

Jurucakap keselamatan negara Rumah Putih, John Kirby Jumaat lalu berkata, AS tidak melihat bukti aktiviti ketenteraan China yang semakin meningkat terhadap Taiwan. - REUTERS

Berita Harian X