Ahad, 29 Mei 2022 | 5:42pm
Wanita dan gadis Afghanistan mengambil bahagian dalam protes di hadapan Kementerian Pendidikan di Kabul. - Foto AFP
Wanita dan gadis Afghanistan mengambil bahagian dalam protes di hadapan Kementerian Pendidikan di Kabul. - Foto AFP

Wanita Afghanistan protes tuntut hak pendidikan, bekerja

KABUL: Puluhan wanita Afghanistan melaungkan perkataan 'roti, pekerjaan, kebebasan' dalam protes yang dilakukan di ibu negara, hari ini menentang sekatan keras Taliban terhadap hak mereka.

Sejak rampasan kuasa Ogos tahun lalu, Taliban menarik balik kemenangan kecil yang dibuat oleh wanita selepas dua dekad campur tangan Amerika Syarikat (AS) di Afghanistan.

"Pendidikan adalah hak saya! Buka semula sekolah!" Itu antara laung penunjuk perasaan, dengan kebanyakan mereka menutup muka daripada dilihat, ketika mereka berkumpul di hadapan kementerian pelajaran.

Penunjuk perasaan berarak sejauh beberapa ratus meter sebelum menamatkan perhimpunan ketika pihak berkuasa menyuraikan pejuang Taliban dengan berpakaian biasa, lapor seorang wartawan AFP.

"Kami mahu membacakan deklarasi tetapi pihak Taliban tidak membenarkannya," kata penunjuk perasaan Zholia Parsi.

"Mereka mengambil telefon bimbit beberapa wanita dan juga menghalang kami daripada mengambil gambar atau video bantahan kami."

Selepas merampas kuasa, Taliban menjanjikan menggunakan pendekatan lebih lembut berbanding pemerintahan Islam yang keras kerana era pemerintahan pertama mereka berkuasa dari 1996 hingga 2001.

Bagaimanapun, banyak sekatan telah dikenakan. Misalnya, puluhan ribu gadis dilarang melanjutkan pendidikan ke sekolah menengah, manakala wanita dihalang daripada kembali dalam kerja kerajaan.

Wanita juga dilarang melancong bersendirian dan hanya boleh mengunjungi taman awam dan taman di ibu negara pada hari yang berasingan daripada lelaki.

Bulan ini, pemimpin tertinggi negara dan ketua Taliban, Hibatullah Akhundzada berkata wanita pada umumnya harus tinggal di rumah.

Mereka diarahkan untuk berpakaian penuh termasuk menutup muka mereka, sekiranya mereka perlu keluar di khalayak ramai.

Dekri itu mencetuskan kemarahan antarabangsa, membawa gema pemerintahan pertama Taliban, apabila mereka mewajibkan burqa yang menutupi semua wanita.

Taliban juga melarang protes yang menggesa hak wanita dan menolak gesaan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk membatalkan sekatan mereka.

Beberapa wanita Afghanistan pada mulanya menolak sekatan, mengadakan protes kecil.

Namun, Taliban tidak lama kemudian menangkap ketua kumpulan itu, menahan mereka daripada berkomunikasi sambil menafikan mereka telah ditahan. - AFP

Berita Harian X