Sabtu, 2 April 2022 | 8:54pm
Marc Batard. - Foto AFP
Marc Batard. - Foto AFP

Pendaki veteran cuba laluan selamat ke puncak Everest

KATHMANDU: Pendaki berasal dari Perancis berusia 70 tahun menyasarkan menjadi orang tertua mendaki Gunung Everest tanpa oksigen tambahan dan pada masa yang sama mencari laluan baharu yang lebih selamat.

Marc Batard mahu meneroka cara baharu mengelilingi Air Terjun Khumbu yang berbahaya namun perlu dilalui oleh semua pendaki untuk ke puncak tertinggi dunia dari sebelah Nepal.

Hamparan ais glasier yang berbahaya dan sentiasa berubah-ubah yang memerlukan pendaki melalui celah-celah tangga yang tidak stabil serta sudah meragut lebih 40 nyawa.

Pada tahun 2014, bongkah ais yang besar memecah glasier yang tergantung dan meluncur ke dalam air terjun, membunuh 16 pemandu arah Nepal dalam salah satu tragedi terburuk di Everest.

"Terlalu ramai orang mati di sana," kata Batard kepada AFP di Kathmandu.

"Projek ini bukan untuk saya sahaja. Saya sangat gembira untuk mendaki Everest semula. Tetapi saya mahu menggunakan reputasi saya untuk melakukan beberapa perkara yang baik... Laluan baharu ini bukan mudah tetapi lebih selamat," katanya.

Batard berumur 18 tahun ketika dia mula mendaki Pergunungan Pyrenees yang melintasi sempadan Perancis dan Sepanyol, dan mula bekerja sebagai pemandu gunung.

Dia kali pertama memasuki buku rekod pada tahun 1988 apabila dia menjadi satu-satunya orang yang mencapai puncak gunung tertinggi di dunia tanpa oksigen dalam masa kurang dari 24 jam.

Pendakian solonya selama 22.5 jam menjadikannya mendapat gelaran nama, Sprinter.

"Batard juga menjadi tajuk utama pada 1980-an kerana mendaki beberapa gunung setinggi 8,000 meter.

"Baru-baru ini kembali daripada persaraan, Batard kini berharap untuk mencapai puncak Everest setinggi 8,848.86 meter (29,031 kaki) untuk kali ketiga.

Dia akan berkhemah di Gorakshep pada 5,150 meter, jauh dari ratusan pendaki Everest di bandar khemah biasa di kem pangkalan.

Laluan baharu itu merentasi kaki bukit bersebelahan Nuptse ke puncak yang tidak dinamakan, dan Batard bersama pasukannya perlu turun ke bawah jika mereka mahu menyertai laluan biasa di Western Cwm.

"Kami sudah menetapkan sebahagian daripada laluan... Batard adalah pendaki yang kuat dan berpengalaman, jadi kami berharap kami boleh berjaya," kata rakan sepasukan Pasang Nuru Sherpa, 47, yang sudah mendaki Everest sebanyak 14 kali.

Batard dan Sherpa, 47, kedua-duanya akan disertai oleh anak lelaki mereka - berumur 26 dan 42 - dalam ekspedisi itu.

Jika berjaya, Batard akan memecahkan rekod pendaki Itali, Abele Blanc, yang mencapai puncak Everest pada 2010 pada usia 55 tahun tanpa sokongan oksigen.

Orang tertua mendaki Everest dengan sokongan oksigen ialah pendaki Jepun Yuichiro Miura, 80, ketika mencapai puncak pada 2013.

Dengan pandemik COVID-19 yang semakin reda, pengendali ekspedisi di Nepal berharap untuk mencapai musim pendakian yang lebih baik tahun ini.

Kathmandu hanya membuka semula pendakian ke Everest tahun lalu selepas virus itu menutup industri pendakian gunung pada 2020.

Bahagian Tibet Everest terus ditutup kepada orang luar, mungkin menambah lebih ramai pendaki ke bahagian Nepal.

Nepal setakat ini mengeluarkan 135 permit pendakian untuk pelbagai gunung Himalaya, termasuk tujuh untuk Everest. - AFP

Berita Harian X