Ahad, 27 March 2022 | 9:43pm
Bantahan wanita Afghanistan di hadapan Kementerian Pendidikan di Kabul. - Foto AFP
Bantahan wanita Afghanistan di hadapan Kementerian Pendidikan di Kabul. - Foto AFP

Bantahan seluruh negara jika sekolah perempuan terus ditutup - Aktivis

KABUL: Aktivis hak wanita hari ini berjanji untuk melancarkan gelombang protes di seluruh Afghanistan jika Taliban gagal membuka semula sekolah menengah perempuan dalam masa seminggu.

Beribu-ribu pelajar sekolah menengah telah berpusu-pusu ke kelas Rabu lalu selepas Taliban membuka semula institusi mereka buat kali pertama sejak merampas kuasa Ogos lalu.

Namun, pegawai mengarahkan sekolah ditutup semula hanya beberapa jam hari itu, mencetuskan kemarahan antarabangsa.

"Kami menyeru pemimpin Emiriah Islam untuk membuka sekolah perempuan dalam masa seminggu," aktivis Halima Nasari membaca kenyataan yang dikeluarkan oleh empat kumpulan hak wanita pada sidang media di Kabul.

"Sekiranya sekolah perempuan ditutup walaupun selepas seminggu, kami akan membukanya sendiri dan mengadakan demonstrasi di seluruh negara sehingga tuntutan kami dipenuhi."

Taliban sepatutnya membina lebih banyak sekolah untuk kanak-kanak perempuan di kawasan pedalaman terpencil di negara itu daripada menutup kemudahan sedia ada, kata kenyataan itu, yang dibuat selepas beberapa aktivis wanita berprofil tinggi di negara itu ditahan dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

"Rakyat tidak lagi boleh bertolak ansur dengan penindasan seperti itu. Kami tidak menerima sebarang alasan daripada pihak berkuasa," katanya.

Semalam, kira-kira dua pelajar sekolah dan wanita mengadakan protes di Kabul menuntut pembukaan semula sekolah.

Kementerian pendidikan setakat ini tidak memberikan alasan yang jelas untuk penarikan balik dasar, tetapi pemimpin kanan Taliban, Suhail Shaheel, memberitahu AFP bahawa beberapa 'isu praktikal' masih perlu diselesaikan sebelum membuka semula sekolah.

Sejak kembali berkuasa, Taliban telah menarik balik dua dekad faedah yang diperoleh oleh wanita negara itu, yang telah disingkirkan daripada banyak pekerjaan kerajaan, dilarang melakukan perjalanan bersendirian, dan diperintahkan untuk berpakaian mengikut tafsiran ketat Al-Quran.

Taliban telah menjanjikan versi yang lebih lembut dari pemerintahan Islam yang keras yang mencirikan tempoh pertama mereka berkuasa dari 1996 hingga 2001.

Namun, banyak sekatan masih dikenakan - jika tidak di peringkat nasional maka dilaksanakan secara tempatan atas kehendak pegawai wilayah.

Beberapa wanita Afghanistan pada mulanya menolak sekatan Taliban, mengadakan protes kecil di mana mereka menuntut hak untuk pendidikan dan pekerjaan.

Namun, Taliban tidak lama kemudian menangkap ketua kumpulan itu, menahan mereka daripada berkomunikasi sambil menafikan bahawa mereka telah ditahan.

Sejak dibebaskan, kebanyakannya senyap. - AFP

Berita Harian X