Jumaat, 21 Mei 2021 | 4:17pm
Penyokong Hizbullah dan Palestin mengibarkan bendera kebangsaan Palestin di Beirut, Lubnan. - Foto EPA
Penyokong Hizbullah dan Palestin mengibarkan bendera kebangsaan Palestin di Beirut, Lubnan. - Foto EPA

Hizbullah ucap tahniah kepada rakyat Palestin

BEIRUT: Kumpulan pergerakan Hizbullah Lubnan yang disokong Iran mengalu-alukan 'kemenangan bersejarah' buat rakyat Palestin selepas gencatan senjata yang berkuatkuasa hari ini, antara Israel dan pejuang Gaza selepas berperang selama 11 hari.

"Hizbullah mengucapkan tahniah kepada rakyat Palestin yang gagah berani dan penentang yang berani atas kemenangan bersejarah yang dicapai terhadap musuh Zionis," kata kumpulan pergerakan Syiah itu dalam satu kenyataan.

Pada 2006, Hizbullah yang pernah berperang dengan Israel kekal sebagai gerakan berkuasa dalam kancah politik Lubnan termasuk mempunyai hubungan erat dengan pejuang Hamas di Gaza.

Gencatan senjata yang Mesir menjadi 'orang tengah' usaha itu, berkuat kuasa jam 2 pagi tadi, menyaksikan pengakhiran peperangan paling serius dalam tempoh beberapa tahun.

Menurut pihak berkuasa kesihatan di Gaza, serangan Israel ke atas wilayah itu mengorbankan 232 rakyat Palestin, termasuk 65 kanak-kanak serta pejuang.

Serangan roket yang dilancarkan oleh pejuang Gaza didakwa meragut 12 nyawa di Israel, termasuk dua kanak-kanak dan seorang tentera Israel, menurut polis. - AFP

Berita Harian X