Khamis, 14 Januari 2021 | 9:13pm
Laman web HKChronicles yang menyenaraikan maklumat peribadi pegawai polis gagal diakses oleh ramai pengguna di Hong Kong. - Foto AFP
Laman web HKChronicles yang menyenaraikan maklumat peribadi pegawai polis gagal diakses oleh ramai pengguna di Hong Kong. - Foto AFP

Laman web Hong Kong pertama disekat di bawah undang-undang baharu

HONG KONG: Seorang penyedia internet Hong Kong hari ini menyatakan bahawa ia telah menyekat akses ke laman web berikutan perintah polis, yang pertama mengesahkan penghapusan menggunakan undang-undang keselamatan negara yang baharu, yang dikenakan oleh Beijing tahun lalu.

Tidak seperti tanah besar China, Hong Kong mempunyai akses internet terbuka, tetapi pengkritik Beijing takut kuasa yang diberikan kepada polis berdasarkan undang-undang baharu boleh menandakan berakhirnya kebebasan itu.

Pengguna internet menyedari laman web HKChronicles tidak dapat dihubungi dari beberapa peranti yang berpusat di Hong Kong minggu lalu, dan pemiliknya mengeluarkan kenyataan yang menyatakan bahawa dia percaya pihak berkuasa menyekat akses.

Polis enggan memberi komen, tetapi hari ini Hong Kong Broadband Network - salah satu penyedia perkhidmatan internet di bandar raya ini - mengesahkan perintah penghapusan telah dikeluarkan.

"Kami telah melumpuhkan akses ke laman web dengan mematuhi syarat yang dikeluarkan berdasarkan Undang-undang Keselamatan Nasional," kata syarikat itu.

HKChronicles, yang masih tersedia di luar negara dan di Hong Kong melalui rangkaian peribadi maya, adalah laman web kontroversi.

Ia menjalankan senarai perniagaan yang menyokong gerakan demokrasi, dan mengumpulkan cerita dan rakaman dari tunjuk perasaan prodemokrasi yang besar dan sering berlaku, yang melanda Hong Kong tahun lalu dengan tumpuan khusus pada tuduhan keganasan polis yang berlebihan.

Namun, selepas petugas mula mengeluarkan tanda pengenal semasa pertempuran dengan penunjuk perasaan, laman web itu mula mengumpulkan maklumat peribadi mereka - taktik yang dikenali sebagai doxxing, yang tidak sah di Hong Kong dan banyak bidang kuasa lain.

Ia juga menyenaraikan nama dan perincian ramai tokoh pro-Beijing.

Laman web serupa yang menyokong penyokong prodemokrasi juga ada.

Akses terhadap internet di China yang mengamalkan pemerintahan "kuku besi" terhalang oleh "Great Firewall" yang mengehadkan laman web dan maklumat yang boleh diakses oleh orang-orang di tanah besar.

China juga menggunakan rangkaian penapisan yang canggih yang menyemak hantaran yang dianggap sensitif dari dunia digital.

Namun, Hong Kong yang mengamalkan pemerintahan separa autonomi tetap berada di luar firewall itu, komponen penting dari statusnya sebagai hab perniagaan antarabangsa.

Jun lalu, Beijing mengenakan undang-undang keselamatan negara yang baharu untuk menghapuskan perbezaan pendapat.

Di antara banyak peruntukan baharu adalah kuasa polis untuk memerintahkan penyedia internet supaya membuang laman web atau kandungan yang dianggap melanggar keselamatan negara, mencetuskan kebimbangan bahawa "Great Firewall" mungkin akan diperluas sehingga meliputi Hong Kong suatu hari nanti. - AFP

Berita Harian X