Ahad, 8 September 2019 | 12:25pm
Presiden India, Ram Nath Kovind. - Foto ndtv.com
Presiden India, Ram Nath Kovind. - Foto ndtv.com

Pakistan tolak permohonan Presiden India guna ruang udara

ISLAMABAD : Pakistan semalam menolak permohonan Presiden India, Ram Nath Kovind untuk terbang melalui ruang udara negara itu berikutan ‘tingkah laku’ New Delhi kebelakangan ini.

Keputusan berkenaan dibuat susulan ketegangan yang semakin memuncak antara dua kuasa nuklear Asia Selatan itu berhubung isu Kashmir.

“Keputusan ini diambil selepas mengambil kira tingkah laku India sejak akhir-akhir ini.

“Presiden India meminta kebenaran untuk menggunakan ruang udara Pakistan bagi melakukan penerbangan ke Iceland namun kami memutuskan menolak permohonan terbabit, kata Menteri Luar Pakistan, Shah Mehmood Qureshi dalam satu kenyataan, tanpa memberikan penjelasan lanjut.

Jurucakap kerajaan India, Raveesh Kumar berkata, New Delhi kesal dengan keputusan berkenaan kerana penerbangan membabitkan golongan ‘VVIP’ lazimnya diluluskan oleh mana-mana negara ‘normal’.

“Kami menggesa Pakistan menilai semula sepenuhnya tindakan tidak wajar ini,” katanya.

Pakistan menutup ruang udara kepada India pada Februari lalu ekoran serangan bunuh diri yang mengorbankan puluhan anggota keselamatan India di Kashmir, sekali gus mengeruhkan hubungan kedua negara jiran itu, selain mencetuskan pertempuran di udara.

Ia bagaimanapun kembali dibuka untuk semua penerbangan awam pada Julai, mengakhiri larangan beberapa bulan yang memberi kesan negatif kepada sebahagian besar laluan utama antarabangsa.

Keputusan semalam dibuat sehari selepas Pakistan menyambut Hari Pertahanan sebagai mengenang perang ke atas Kashmir bersama India pada 1965. - AFP

Berita Harian X