Isnin, 2 September 2019 | 2:05pm
Ribuan penduduk mengadakan bantahan anti-India di Karachi, Pakistan, semalam susulan pelucutan status autonomi khas Kashmir, India. -Foto EPA
Ribuan penduduk mengadakan bantahan anti-India di Karachi, Pakistan, semalam susulan pelucutan status autonomi khas Kashmir, India. -Foto EPA

Pemisah Kashmir gesa tentera Pakistan campur tangan

MUZAFFARABAD: Seorang komander pemisah Kashmir berkata semalam, Pakistan sepatutnya menghantar tenteranya bagi melindungi penduduk di wilayah ditadbir India itu jika Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) tidak menghantar tentera pengaman selepas New Delhi melucutkan status autonominya bulan lalu.

“Ia bergantung kepada pasukan bersenjata Pakistan, kuasa nuklear Islam pertama untuk memasuki wilayah Kashmir dikuasai India bagi membantu penduduk di rantau itu menerusi kuasa tenteranya,” kata Syed Salahuddin yang mengetuai pakatan lebih 12 kumpulan memerangi pemerintahan India di Kashmir.

Kenyataannya menggariskan tekanan domestik meningkat ke atas Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan untuk mengambil tindakan berani selepas India melucutkan status autonomi khas Kashmir pada 5 Ogos lalu. Imran setakat ini memfokuskan kempen diplomatik global mengutuk tindakan India.

“Dalam masa ujian sebegini, sokongan diplomatik dan politik yang sedikit tidak berkesan,” kata Syed Salahuddin dalam perhimpunan ribuan penduduk di sini, ibu kota zon Kashmir Pakistan.

Dengan melucutkan status khas Kashmir itu, India menyekat hak penduduk di rantau untuk memperkenalkan undang-undang sendiri dan membenarkan penduduk dari luar membeli hartanah di sana. Kerajaan berkata, pembaharuan itu akan membantu pembangunan Kashmir.

Namun tindakan itu menaikkan kemarahan sejumlah besar penduduk di rantau itu yang berada dalam kepungan keselamatan dengan rangkaian telefon, internet serta televisyen disekat selain sekatan pergerakan dan perhimpunan.

Pakistan tahun ini mengumumkan ia menjalankan tindakan keras ke atas kumpulan militan di tengah tekanan global berbuat demikian susulan serangan maut ke atas tentera polis separa di Kashmir India pada Februari lalu.

Syed Salahuddin berkata, langkah ‘tegas’ diambil Pakistan menghalang keupayaan kumpulan untuk mengambil tindakan.

“Langkah itu mengekang kami daripada melancarkan tentangan bersenjata ke atas India dalam tindakan yang dianggap tidak adil,” katanya.

Syed Salahuddin, yang berasal dari bandar Badgam di Kashmir ditadbir India, diletakkan dalam senarai global pengganas oleh Amerika Syarikat pada 2017, tindakan digelar kerajaan Pakistan sebagai tidak wajar. -Reuters

Berita Harian X