Isnin, 12 March 2018 | 7:15pm
SEKURANG-KURANGNYA 27 orang terkorban apabila sebuah pesawat penumpang Bangladesh terhempas di sini hari ini. - Foto EPA
SEKURANG-KURANGNYA 27 orang terkorban apabila sebuah pesawat penumpang Bangladesh terhempas di sini hari ini. - Foto EPA

Terkini: 27 maut, pesawat Bangladesh terhempas di Nepal

KATHMANDU: Sekurang-kurangnya 27 orang terkorban apabila sebuah pesawat penumpang Bangladesh terhempas di sini hari ini, kata pihak berkuasa.

Jurucakap tentera, Gokul Bhandaree berkata, peluang untuk menyelamatkan mangsa bagaimanapun agak tipis kerana pesawat terbakar.

"Peluang untuk menyelamatkan sesiapa yang masih hidup agak tipis kerana pesawat teruk terbakar," kata Bhandaree yang mengesahkan angka kematian.

Terdahulu, seorang pegawai lain berkata, 20 mangsa yang cedera sudah dibawa ke hospital.

Seramai 67 penumpang dan empat kru menaiki pesawat US-Bangla Airlines dari Dhaka sebelum terhempas ke padang bola sepak berhampiran lapangan terbang.

Asap hitam tebal dapat dilihat berkepul-kepul dari padang terbabit sehingga ke timur landasan di lapangan terbang antarabangsa tunggal Nepal di sini.

"Polis dan tentera cuba memotong bahagian pesawat untuk menyelamatkan mangsa lain," kata jurucakap lapangan terbang, Prem Nath Thakur. -AFP

Berita Harian X