Isnin, 27 Mei 2024 | 4:35pm
Gunung berapi Ibu di timur Indonesia memuntahkan asap tebal setinggi enam kilometer ke udara hari ini. - Foto AFP
Gunung berapi Ibu di timur Indonesia memuntahkan asap tebal setinggi enam kilometer ke udara hari ini. - Foto AFP

Gunung berapi Ibu di Indonesia meletus lagi

JAKARTA: Sebuah gunung berapi di pulau terpencil Indonesia Halmahera meletus pada Isnin, memuntahkan asap tebal setinggi enam kilometer (km) ke udara, kata agensi volkanologi negara itu, sambil menambah ia turut mengeluarkan amaran untuk pihak berkuasa penerbangan.

Ia berikutan beberapa siri letusan pada bulan ini selepas pihak berkuasa menyedari peningkatan aktiviti gunung berapi sejak April, membawa kepada pemindahan orang ramai dari tujuh kampung berdekatan.

"Asap tebal dilihat bergerak ke arah Barat," kata agensi itu sambil menambah letusan berlaku pada jam 3 pagi waktu tempatan dan mengesyorkan radius tujuh km dipindahkan.

Rakaman yang dikongsi agensi itu pada Isnin menunjukkan gunung berapi berkenaan memuntahkan asap yang tebal dan mengaburkannya.

Agensi itu juga mengeluarkan amaran kod warna 'merah' kepada pihak berkuasa penerbangan tempatan pada Isnin, yang tertinggi seumpamanya kerana ketinggian asap melebihi enam km, kata laman webnya.

Ia sebelum ini menaikkan tahap amaran gunung berapi itu kepada tertinggi pada skalanya pada 16 Mei.

Aktiviti Gunung Ibu mengikuti siri letusan gunung berapi yang berbeza di Indonesia, yang terletak di Lingkaran Api Pasifik dan mempunyai 127 gunung berapi aktif.

Banjir kilat dan aliran lava sejuk dari Gunung Marapi, salah satu yang paling aktif di wilayah Sumatera Barat, meliputi beberapa daerah berhampiran berikutan hujan lebat pada 11 Mei, mengorbankan sekurang-kurangnya 62 orang dengan 10 orang masih hilang.

Dalam tempoh beberapa minggu kebelakangan ini, gunung berapi Ruang Sulawesi Utara meletus, memuntahkan lava pijar.

Letusan itu mendorong pihak berkuasa memindahkan lebih 12,000 orang di pulau berhampiran. - REUTERS

Berita Harian X