Sabtu, 25 Mei 2024 | 9:21am
Gambar hiasan. - Foto REUTERS
Gambar hiasan. - Foto REUTERS

45,000 Rohingya larikan diri dari pertempuran di Myanmar - PBB

GENEVA: Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran bahawa pertempuran semakin memuncak di negeri Rakhine, Myanmar yang dilanda konflik, sekali gus memaksa kira-kira 45,000 minoriti Rohingya melarikan diri.

Jurucakap pejabat hak asasi PBB, Elizabeth Throssell, berkata mereka bertindak nekad melarikan diri susulan dakwaan pembunuhan dan pembakaran harta benda dilakukan, baik oleh Tentera Arakan (AA) atau tentera junta Myanmar yang memerintah.

"Puluhan ribu orang awam telah kehilangan tempat tinggal dalam beberapa hari kebelakangan ini akibat pertempuran di perbandaran Buthidaung dan Maungdaw.

"Dianggarkan 45,000 Rohingya dilaporkan telah melarikan diri ke kawasan di Sungai Naf berhampiran sempadan Bangladesh, mencari perlindungan," katanya kepada pemberita di Geneva.

Pertempuran menggegarkan Rakhine sejak pemberontak AA menyerang tentera junta yang memerintah pada November, menamatkan gencatan senjata yang sebahagian besarnya berkuatkuasa sejak rampasan kuasa tentera pada 2021.

AA berkata ia memperjuangkan lebih autonomi untuk penduduk etnik Rakhine di negeri itu, yang turut menempatkan kira-kira 600,000 anggota minoriti Muslim Rohingya yang teraniaya.

Di sebalik Buthidaung, Throssell memberi amaran mengenai risiko jelas dan terkini daripada pengembangan keganasan yang serius.

Beliau menunjukkan permulaan pertempuran untuk bandar Maungdaw, di mana tentera mempunyai pos luar dan tempat tinggal komuniti Rohingya yang besar.

"Dalam keadaan yang mengerikan ini, orang awam sekali lagi menjadi mangsa, dibunuh, harta benda mereka dimusnahkan dan dirompak, tuntutan mereka untuk keselamatan dan keselamatan mereka diabaikan.

"Mereka sekali lagi terpaksa meninggalkan rumah mereka dalam mimpi buruk penderitaan yang berulang.

"Lebih sejuta Rohingya sudah berada di Bangladesh, setelah melarikan diri dari malapetaka pembersihan etnik," kata Throssell.

Ketua hak sasi manusia PBB, Volker Turk, menggesa Bangladesh dan negara lain 'untuk memberikan perlindungan kepada mereka yang mencarinya'.

"Ini selaras dengan undang-undang antarabangsa, dan memastikan perpaduan antarabangsa dengan Bangladesh dalam menerima pelarian Rohingya dari Myanmar", katanya.

Ketua pejabat hak asasi manusia PBB di Myanmar, James Rodehaver, menyifatkan keadaan di Rakhine sebagai mengerikan sehingga mendorong ramai orang melarikan diri.

Beliau berkata pasukannya menerima testimoni dan melihat imej satelit, video dalam talian dan gambar yang menunjukkan bandar Buthidaung sebahagian besarnya dibakar.

"Kami menerima maklumat yang menunjukkan pembakaran bermula pada 17 Mei... dua hari selepas tentera berundur dari bandar itu... dan AA mendakwa menguasai sepenuhnya kampung itu," katanya.

Beiau menegaskan bahawa pejabat PBB masih berusaha untuk mengesahkan maklumat itu, untuk menentukan dengan jelas 'siapakah pelakunya'.

Seorang mangsa yang terselamat berkata dia melihat berpuluh-puluh mayat ketika melarikan diri dari Buthidaung, manakala seorang lagi berkata dia adalah antara puluhan ribu yang melarikan diri dari bandar itu, hanya untuk disekat oleh AA di jalan menuju ke arah bandar Maungdaw.

Mangsa lain yang terselamat juga berkata anggota AA mendera mereka dan memeras wang daripada mereka ketika mereka cuba pergi ke perkampungan Rohingya di selatan bandar itu.

Dalam minggu-minggu terakhir sebelum pembakaran Buthidaung, Rodehaver berkata pejabat hak asasi manusia merekodkan serangan baharu terhadap orang awam Rohingya oleh kedua-dua AA dan tentera di utara Rakhine, termasuk melalui serangan udara.

Katanya, pasukan itu telah merekodkan sekurang-kurangnya empat kes mangsa dipenggal, berkemungkinan besar dilakukan AA. - AFP

Berita Harian X