Rabu, 8 Mei 2024 | 9:31am
Foto fail AGENSI
Foto fail AGENSI

Indonesia buat persediaan hadapi cuaca panas di Tanah Suci

JAKARTA: Kementerian Hal Ehwal Agama Indonesia diminta memantau dan melakukan persiapan sewajarnya dalam menghadapi cuaca panas di Arab Saudi sepanjang musim haji tahun ini.

Naib Presiden, Ma'ruf Amin, berkata musim haji tahun ini diramalkan agak panas dan ramai jemaah dalam kalangan yang lanjut usia.

"Kementerian Hal Ehwal Agama perlu bersiap sedia melindungi mereka," katanya ketika menyampaikan kenyataan media selepas perhimpunan Majlis Ulama Indonesia (MUI) di sini semalam.

Memberi contoh gelombang haba yang menyebabkan kematian di Thailand, Ma'ruf berkata cuaca di Arab Saudi mungkin lebih panas berbanding di Thailand.

"Kita perlu jangka cuaca panas untuk mengurangkan kematian kerana di beberapa negara, seperti Thailand, saya dapati 38 orang mati akibat panas, dan di Arab Saudi, ia akan menjadi lebih panas. Lebih-lebih lagi, terdapat ramai jemaah haji dalam kalangan warga emas," katanya.

Portal berita ANTARA melaporkan beliau meminta kementerian menjangka segala masalah yang boleh menjejaskan jemaah haji Indonesia di Arab Saudi termasuk cuaca panas.

"Adalah penting bagi Kementerian Hal Ehwal Agama membuat persediaan awal dan menjangka kemungkinan yang mungkin berlaku di sana," katanya.

Sementara itu, Menteri Hal Ehwal Agama, Yaqut Cholil Qoumas, berkata pihaknya akan melawat Arab Saudi bagi meninjau persiapan akhir ibadah haji 2024, menjelang keberangkatan jemaah.

Pelepasan kumpulan pertama jemaah haji Indonesia akan bermula 12 Mei ini.

"Saya akan ke Arab Saudi untuk melihat persiapan terakhir perkhidmatan jemaah haji Indonesia. Saya akan meninjau keadaan di Makkah, Madinah, serta di Arafah, Muzdalifah, dan Mina," katanya yang berlepas ke Arab Saudi semalam untuk perjalanan empat hari.

Berita Harian X