Rabu, 1 Mei 2024 | 10:56am
Letusan gunung berapi Gunung Ruang dilihat dari Pulau Tagulandang di Sitaro, Sulawesi Utara. - Foto AFP
Letusan gunung berapi Gunung Ruang dilihat dari Pulau Tagulandang di Sitaro, Sulawesi Utara. - Foto AFP

Letusan Gunung Ruang tutup lebih banyak lapangan terbang, abu sampai ke Malaysia

INDONESIA: Letusan di gunung berapi terpencil Indonesia memaksa beberapa lapangan terbang ditutup dengan abu merebak ke Malaysia, manakala pihak berkuasa bergegas memindahkan ribuan penduduk kerana kebimbangan tsunami.

Gunung Ruang meletus tiga kali semalam, memuntahkan lahar dan abu lebih lima kilometer ke udara dan memaksa pihak berkuasa mengeluarkan arahan pemindahan untuk 12,000 penduduk.

Sebuah kapal penyelamat dan sebuah kapal perang dihantar untuk membantu memindahkan ribuan orang dari pulau Tagulandang yang berdekatan ke pulau Siau kerana amaran mengenai bahagian gunung berapi yang jatuh ke laut berpotensi menyebabkan tsunami.

Agensi meteorologi negara (BMKG) berkongsi peta hari ini yang menunjukkan abu gunung berapi sampai ke timur Malaysia di pulau Borneo, yang dikongsi negara itu dengan Indonesia dan Brunei.

Penyebaran abu gunung berapi memaksa tujuh lapangan terbang ditutup, yang terbesar di ibu kota wilayah Manado dan bandar Gorontalo, menurut notis daripada penyedia kawalan trafik udara milik kerajaan, AirNav Indonesia.

Ketua Pos pemantauan Gunung Ruang, Julius Ramopolii, berkata gunung berapi itu masih mengepul abu dan asap di atas kawah pagi tadi.

"Gunung berapi itu kelihatan jelas, kepulan asap kelihatan, kelabu dan tebal, dan mencecah 500-700 meter di atas kawah," katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata tahap amaran kekal pada tahap tertinggi daripada sistem empat peringkat dan menggesa penduduk untuk kekal di luar zon pengecualian tujuh kilometer.

Kawah Gunung Anak Krakatau, antara pulau Jawa dan Sumatera, juga sebahagiannya runtuh pada 2018 apabila letusan besar menyebabkan ketulan besar gunung berapi itu meluncur ke lautan, mencetuskan tsunami yang mengorbankan lebih 400 orang dan mencederakan ribuan orang.

Indonesia, sebuah negara kepulauan yang luas, mengalami aktiviti seismik dan gunung berapi yang kerap kerana kedudukannya di lingkaran api Pasifik.

Berita Harian X