Jumaat, 22 March 2024 | 11:08pm
Tentera Filipina mengambil bahagian dalam upacara menaikkan bendera di Pulau Mavulis semasa lawatan ketua kakitangan Angkatan Tentera Filipina, di Batanes, Filipina, 29 Jun 2023. - Foto REUTERS
Tentera Filipina mengambil bahagian dalam upacara menaikkan bendera di Pulau Mavulis semasa lawatan ketua kakitangan Angkatan Tentera Filipina, di Batanes, Filipina, 29 Jun 2023. - Foto REUTERS

Tentera AS tidak terbabit dalam pembangunan di pulau Filipina

MANILA: Tentera Amerika Syarikat (AS) tidak akan terbabit dalam pembangunan pelabuhan di pulau terpencil di utara Filipina berhampiran Taiwan, menurut gabenor tempatan hari ini.

Gabenor kepulauan Batanes, iaitu kurang daripada 200 kilometer dari Taiwan, berkata pada Ogos lalu beliau sudah mendapatkan pembiayaan AS untuk pelabuhan baharu di sana.

Kedutaan AS pada masa itu mengesahkan diplomatnya dan pakar Tentera Pasifik AS (USARPAC) terbabit dengan pihak berkuasa tempatan dalam pelbagai langkah sokongan untuk pulau itu.

"Pada mulanya mereka memaklumkan akan membantu tetapi kemudian, tidak lagi, jadi saya meminta bantuan daripada PPA," kata Gabenor Marilou Cayco kepada Reuters dalam satu mesej, merujuk kepada Pihak Berkuasa Pelabuhan Filipina (PPA).

Projek itu bertujuan membantu pemunggahan kargo dari ibu negara, Manila, semasa laut bergelora pada musim tengkujuh, apabila kemudahan sedia ada sering tidak dapat diakses.

Pembabitan tentera AS di pelabuhan Batanes boleh mencetuskan ketegangan dengan China didorong Washington untuk memperhebatkan hubungan pertahanannya yang sudah lama terjalin dengan Filipina serta melihatnya secara curiga.

Bashi antara pulau Batanes dan Taiwan dianggap tempat bagi kapal yang bergerak antara Pasifik barat dan Laut China Selatan yang dipertikaikan serta akan menjadi laluan air utama dalam kes pencerobohan China ke atas Taiwan.

Tentera China kerap menghantar kapal dan pesawat melalui saluran itu, kata kementerian pertahanan Taiwan.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan kepada media hari ini, kedutaan China di Manila berkata Taiwan adalah perkara dalaman bagi China jadi ia tidak sepatutnya menjadi isu antara China dan Filipina.

Bagaimanapun, tidak jelas kenyataan itu merujuk kepada isu apa.

Sebarang percubaan untuk mengaitkan persoalan Taiwan dalam pertikaian maritim antara China dan Filipina adalah berbahaya," kata kedutaan itu dalam satu kenyataan, tanpa menjelaskan lebih lanjut mengenai bahaya itu.

Ketika ditanya mengapa AS tidak lagi menyertai projek pelabuhan itu, Cayco berkata dia tidak tahu.

"Sebenarnya, kami hanya membuat cadangan dan kerana itu tidak pasti, kami telah meminta bantuan daripada PPA."katanya. - REUTERS

Berita Harian X