Khamis, 21 March 2024 | 2:01pm
Pelarian Rohingya. - Foto fail AGENSI
Pelarian Rohingya. - Foto fail AGENSI

Pihak berkuasa Indonesia selamatkan 69 pelarian Rohingya selepas bot karam

MEULABOH, INDONESIA: Pihak berkuasa Indonesia menyelamatkan sekurang-kurangnya 69 pelarian Rohingya hari ini, membawa mereka ke pantai selepas bot mereka karam semalam.

Menurut seorang wartawan AFP di atas kapal penyelamat itu, pasukan penyelamat bergegas menyelamatkan kumpulan Rohingya selepas ternampak mangsa berada di dalam air sambil berpaut pada sebuah bot yang terbalik di luar pantai wilayah barat Aceh.

Rohingya yang kebanyakannya beragama Islam berdepan penganiayaan di Myanmar dan ribuan mereka mempertaruhkan nyawa setiap tahun melakukan perjalanan laut yang panjang dan mahal, kebiasaannya menaiki bot kecil untuk sampai ke Malaysia atau Indonesia.

"69 orang telah diselamatkan hari ini oleh pasukan mencari dan menyelamat," kata wartawan itu.

Bot kayu kumpulan pelarian itu dan sebuah lagi bot yang cuba membantu mereka berdua terbalik semalam, dengan mangsa yang terselamat menganggarkan kira-kira 150 Rohingya berada di dalamnya dengan puluhan hanyut.

Enam Rohingya telah diselamatkan oleh nelayan semalam.

"Memandangkan hari gelap, proses itu sukar dan mereka tidak dapat menemui mereka. Pagi ini mereka akan terus mencari dan menyelamatkan mereka," kata Faisal Rahman, sekutu perlindungan agensi pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHCR).

Seorang daripada mangsa yang terselamat berkata, berpuluh-puluh pelarian dihanyutkan arus dan hilang atau dikhuatiri lemas.

"Saya telah berkomunikasi dengan seorang daripada enam yang diselamatkan oleh penduduk tempatan. Beliau berkata bot itu membawa 151 orang. Sebaik bot itu terbalik kira-kira 50 orang mungkin hilang dan meninggal dunia," kata Rahman.

"Kami masih berkoordinasi dengan agensi kerajaan masing-masing untuk melakukan yang terbaik untuk menyelamatkan seramai mungkin nyawa."

Polis tempatan dan kerajaan wilayah tidak menjawab permintaan untuk mengulas.

Sejak pertengahan November hingga akhir Januari, 1,752 pelarian, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, mendarat di wilayah Aceh dan Sumatera Utara di Indonesia, menurut UNHCR.

Agensi itu berkata ia adalah kemasukan terbesar ke negara majoriti Islam itu sejak 2015.

Berita Harian X