Isnin, 18 March 2024 | 9:39pm
Bekas Perdana Menteri Thailand, Thaksin Shinawatra, melambai di lapangan terbang Don Mueang di Bangkok, Thailand 22 Ogos 2023. - Foto REUTERS
Bekas Perdana Menteri Thailand, Thaksin Shinawatra, melambai di lapangan terbang Don Mueang di Bangkok, Thailand 22 Ogos 2023. - Foto REUTERS

Pengaruh Thaksin Shinawatra sukar disangkal

BANGKOK: Jutawan Thaksin Shinawatra tidak ubah seperti seorang negarawan berbanding penjenayah dalam parol apabila berduyun-duyun ahli politik dilihat menyambutnya, makan malam bersama Perdana Menteri Thailand dan diiringi polis ke mana sahaja.

Penyokong setia, menteri kabinet dan penggubal undang-undang juga terbang ke kampung halamannya di Chiang Mai untuk melawat dan berunding dengan Thaksin yang sebelum ini hidup dalam buangan selama 15 tahun kerana menyalahgunakan kuasa dan konflik minat.

Thaksin kembali ke Thailand secara dramatik pada Ogos lalu dan dia dibebaskan dengan parol pada 18 Februari, selepas hukumannya diringankan kepada setahun oleh raja.

Dengan parti keluarganya yang berkuasa dan sekutu Srettha Thavisin adalah Perdana Menteri, penganalisis meramalkan tidak lama lagi Thaksin akan cuba mengawal politik, menguji had gencatan senjata yang nyata antaranya dan elit tentera konservatif yang menggulingkan tiga kerajaan Shinawatra, dua dalam rampasan kuasa.

Thaksin, 74, satu-satunya pemimpin Thailand yang dipilih semula, kelihatan dalam keadaan sihat semasa tiba di Chiang Mai sebagai ahli politik bersara, menyambut penyokong dan bertemu menteri.

Ia adalah lawatan pertamanya ke kampung halamannya sejak penyingkirannya pada 2006.

Adegan itu sangat berbeza dengan sebulan yang lalu apabila dia meninggalkan hospital dengan pendakap leher dan lengan dianduh.

Pemulihannya yang ketara itu menimbulkan rasa sinis daripada lawan politik tentang tahap penyakitnya dan kemarahan terhadap hukuman ringan dan kegagalannya untuk menghabiskan satu malam di penjara.

"Sekarang saya telah kembali, mereka yang tidak menyukai saya, boleh menjalani kehidupan mereka, saya dengan hidup saya," kata Thaksin kepada pemberita Sabtu yang turut menegaskan dia tidak sihat, mengalami masalah belakang dan masalah dengan tulang dan saraf.

Pengkritik berkata, meskipun pengaruh Thaksin terhadap ahli politik tidak dapat dipersoalkan, kegagalan partinya tahun lalu untuk memenangi pilihan raya buat kali pertama sejak 2001 menunjukkan kuasanya yang lebih lemah daripada sebelumnya.

"Kami melihat bagaimana keadaan berjalan lancar tetapi di bawahnya adalah gelombang perubahan yang akan mengganggu masyarakat Thailand.

"Kami melihat perbezaan antara politik lama yang kami lihat dalam beberapa hari lalu dan politik baharu yang mahu mengurangkan jurang perbezaan, yang tidak mahu melihat sekumpulan orang sahaja yang menggunakan wang dan kuasa untuk meletakkan diri mereka di atas undang-undang," kata wartawan veteran Suthichai Yoon dalam rancangan dalam taliannya, Sabtu lalu.

Kepulangan Thaksin dan pembebasan segeranya mencetuskan spekulasi bahawa perjanjian dilakukan dengan musuh-musuhnya dalam penubuhan tentera diraja untuk menyekat ancaman yang lebih besar kepada kedua-dua kem, Parti Move Forward yang popular, yang sudah memenangi pilihan raya lalu tetapi disekat.

Bagaimanapun, keluarga dan parti Thaksin menafikan sebarang perjanjian berlaku.

Namun peningkatan dan populariti Move Forward boleh mengatasi Thaksin, yang kini kembali ke landskap politik baharu.

"Tidak mudah baginya untuk memenangi semula pengundi. Beliau mungkin masih berpengaruh dalam kalangan ahli politik tertentu.

"Tetapi sokongan awamnya yang sebenar sudah berubah selepas bertahun-tahun ini," kata Titipol Phakdeewanich, seorang saintis politik di Universiti Ubon Ratchathani. - REUTERS

Berita Harian X