Ahad, 3 March 2024 | 10:35am
Penasihat GRO Bukit Panjang, Liang Eng Hwa.
Penasihat GRO Bukit Panjang, Liang Eng Hwa.

Set hidangan $1, pek sayur, telur sepanjang tahun bagi penduduk Bukit Panjang

SINGAPURA: Dengan hanya $1 yang menyamai kira-kira RM3.50, penduduk Bukit Panjang, kawasan pinggir bandar di barat Singapura akan mendapat set hidangan, pek sayur-sayuran dan telur setiap bulan selama setahun.

Inisiatif Tawaran Sedolar Bukit Panjang dilancarkan semalam di Kelab Masyarakat Bukit Panjang, yang mana penduduk yang membeli kupon $1 boleh menebus set bento nasi yang mengandungi ayam, sosej, kentang dan tauhu.

Berita Harian Singapura melaporkan urus niaga dolar itu akan memanfaatkan kira-kira 10,000 isi rumah di Bukit Panjang, dengan setiap isi rumah dihadkan kepada empat kupon sebulan sepanjang tahun.

Inisiatif yang berakhir pada Februari 2025 itu dianjurkan pertubuhan akar umbi (GRO) Bukit Panjang dan setakat ini kupon untuk kira-kira 5,000 set bento terjual.

Mereka bekerjasama dengan 24 rakan kongsi seperti organisasi keagamaan, kedai kopi dan peniaga lain untuk membuat tawaran bulanan.

Kalendar selama setahun telah pun disediakan, walaupun penganjur berharap untuk mendapatkan lebih ramai rakan kongsi.

Sebagai contoh, pada April, penduduk boleh membeli jamuan hari raya, atau warga emas yang berumur 60 tahun ke atas boleh mendapatkan set hidangan. Terdapat juga pek sayur $1 pada Mei dan September, pek runcit pada Oktober, dan barangan Tahun Baharu Cina pada Januari 2025.

Penasihat GRO Bukit Panjang, Liang Eng Hwa, berkata inisiatif itu antara cara mengurangkan kos sara hidup yang semakin meningkat untuk isi rumah.

Satu lagi kumpulan yang beliau harap akan mendapat manfaat ialah warga emas, yang mungkin tidak mempunyai pendapatan jika tidak bekerja.

Eng Hwa yang juga Ahli Parlimen Bukit Panjang, berkata dengan setiap perjanjian bulanan, penduduk boleh mendapat lebih untuk satu dolar.

"Pada masa lalu, anda boleh membeli lebih banyak dengan $1, tetapi sekarang, kurang. Jika boleh, kami mahu mengubahnya sedikit, dan mengatakan bahawa dengan satu dolar anda masih boleh membeli sesuatu yang baik," katanya.

Pertubuhan akar umbi menerima $500,000 (lebih RM1.7 juta) daripada Geran Sokongan North West, dan juga memanfaatkan pembiayaan dan derma akar umbinya untuk memulakan inisiatif itu.

Ini membolehkan mereka menawarkan kira-kira 100,000 set makanan atau pek makanan pada tanda harga dolar bersubsidi.

Berita Harian X