Selasa, 13 Februari 2024 | 10:01am
Seorang lelaki membawa peti undi sebelum diedarkan di kampung Kanekes di Lebak, wilayah Banten, Indonesia pada 11 Februari 2024. - Foto REUTERS/ANTARA
Seorang lelaki membawa peti undi sebelum diedarkan di kampung Kanekes di Lebak, wilayah Banten, Indonesia pada 11 Februari 2024. - Foto REUTERS/ANTARA

Bolehkah PEMILU 2024 selesai dalam satu pusingan pengundian?

JAKARTA: Pilihan raya presiden Indonesia atau pemilihan umum (PEMILU) 2024 akan berlangsung esok.

Tinjauan terbaru daripada pelbagai agensi menunjukkan sokongan kepada pasangan Prabowo Subianto dan Gibran Rakabuming Raka terus meningkat, melebihi 50 peratus, sekali gus meletakkan regu berkenaan memiliki peluang menang secara langsung pada pusingan pertama pengundian.

Bagaimanapun, dua lagi gabungan calon masih mendapatkan sokongan daripada pengundi sebelum kempen pilihan raya berakhir Sabtu lalu dengan harapan dapat mengheret pilihan raya ke pusingan kedua.

Indonesia mengadakan pilihan raya umum setiap lima tahun untuk memilih presiden dan naib presiden. Calon-calon bagi jawatan berkenaan dijalankan secara berpasangan.

Tiga kombinasi yang bertanding untuk pilihan raya 2024 ialah: Menteri Pertahanan, Prabowo Subianto dan Datuk Bandar Surakarta, Gibran Rakabuming Raka yang juga anak sulung penyandang Presiden Indonesia Joko Widodo atau Jokowi; bekas Gabenor Jawa Tengah, Ganjar Pranowo bersama bekas Menteri Koordinator Politik, Undang-undang dan Hal Ehwal Keselamatan Mohammad Mahfud Mahmodin, serta pasangan bekas Gabenor Jakarta, Anies Baswedan dan Pengerusi Parti Kebangkitan Nasional, Muhaimin Iskandar.

Tinjauan daripada agensi pengundian menunjukkan kadar sokongan untuk gabungan Prabowo melebihi 50 peratus. Dengan menggabungkan hasil tinjauan, jurnal British The Economist berkata sehingga 28 Januari lalu, Prabowo dan Gibran mempunyai purata kadar sokongan sebanyak 53 peratus, mendahului margin yang besar, manakala gabungan Anies dan Ganjar masing-masing 20 peratus dan 19 peratus.

Mengikut peraturan pilihan raya, untuk dipilih secara langsung, gabungan calon mesti memperoleh lebih separuh daripada undi pada pusingan pertama pengundian dan memperoleh lebih 20 peratus undi di lebih separuh wilayah Indonesia.

Jika tiada kumpulan yang memenuhi syarat, pusingan kedua pengundian yang dijadualkan Jun depan akan diadakan antara dua kumpulan calon yang mendapat undian terbanyak.

Seorang penyelidik kanan di Institut Tinjauan Indonesia, Adjie Alfaraby, berkata kadar sokongan untuk gabungan Prabowo terus meningkat.

"Jika trend ini dapat dikekalkan, Prabowo berkemungkinan akan menang terus pada pusingan pertama," katanya yang dilaporkan Xinhua.

Prabowo adalah anggota penting dalam pentadbiran Jokowi sekarang. Beliau meletakkan dirinya sebagai pengganti presiden dan berkata bahawa beliau akan terus mempromosikan dasar Jokowi, sekali gus memenangi pengiktirafan ramai penyokong pentadbiran semasa.

Sementara itu, Jokowi dan anggota pentadbirannya turut membantu Prabowo dalam kempennya, meningkatkan lagi kadar sokongan Prabowo.

Lima pusingan debat telah diadakan menjelang hari pengundian dengan calon presiden dan naib presiden daripada tiga pasangan itu bergilir-gilir menghadirinya.

Debat terakhir pada 4 Februari tertumpu kepada kebajikan sosial, sumber manusia, kesihatan, pendidikan dan isu-isu lain.

Penganalisis percaya berbanding dua calon presiden yang lain, cadangan dasar Prabowo adalah lebih konkrit dan praktikal, dan mempunyai daya tarikan tertentu kepada pengundi.

Pada debat terakhir, ramai anggota Kabinet pentadbiran semasa hadir untuk menunjukkan sokongan mereka kepada Prabowo. Hampir kesemua pemimpin dari sembilan parti Gabungan Indonesia Maju pimpinan Prabowo turut hadir.

Baru-baru ini, pentadbiran Jokowi telah memberikan sokongan kepada kempen Prabowo. Sejak memegang jawatan sebagai presiden pada 2014, Jokowi telah membawa Indonesia ke arah pembangunan yang mantap.

Tinjauan menunjukkan kira-kira 75 peratus rakyat Indonesia berpuas hati dengan tadbir urus beliau. Ketika lawatan kerjanya ke Jawa Tengah beberapa hari lalu, presiden menghadiri makan malam bersama Prabowo di sebuah restoran terkenal, dilihat memberi isyarat jelas sokongan kepada Prabowo.

Walaupun tinjauan menunjukkan gabungan Prabowo mempunyai kelebihan besar dalam kadar sokongan, undian pusingan pertama pastinya bukan berlaku tanpa sebarang cabaran.

Ketinggalan dalam sokongan, Anies dan Ganjar masih bersemangat tinggi. Sebelum kempen tamat, mereka menjalankan aktiviti intensif di seluruh negara untuk pecutan terakhir.

Beberapa tokoh terkenal dalam politik Indonesia baru-baru ini tampil menyatakan sokongan mereka kepada kedua-dua kumpulan itu.

Bekas Menteri Perdagangan, Thomas Lembong menyertai pasukan kempen Anies, manakala anak sulung pengasas Indonesia Sukarno mewakili Ganjar.

Penganalisis menegaskan dengan Prabowo kini mengetuai pengundian, strategi Ganjar dan Anies adalah untuk mencari pusingan kedua. Pasukan kempen mereka telah bertemu beberapa kali untuk membincangkan kemungkinan kerjasama.

Pengarah eksekutif agensi pengundian Petunjuk Politik Indonesia, Buhanuddin Muhtadi, berkata, jika Anies dan Ganjar berjaya membentuk pakatan dan mengintegrasikan penyokong mereka, Prabowo akan menghadapi beberapa cabaran baharu.

Berita Harian X