Ahad, 11 Februari 2024 | 8:30pm
Tiga calon presiden Indonesia iaitu Ganjar Pranowo (kiri), Prabowo Subianto (tengah) dan Anies Baswedan (kanan). - Foto AFP
Tiga calon presiden Indonesia iaitu Ganjar Pranowo (kiri), Prabowo Subianto (tengah) dan Anies Baswedan (kanan). - Foto AFP

Calon presiden Indonesia akhiri kempen dengan cukup hebat

JAKARTA: Susulan pilihan raya presiden Indonesia hanya tinggal beberapa hari lagi, calon Anies Baswedan, Prabowo Subianto serta Ganjar Pranowo bersama pasangan kempen masing-masing menamatkan kempen pada Sabtu di Jakarta dan Semarang.

Masing-masing menyeru penyokong untuk mengundi mereka dan mengulangi janji kempen yang akan menentukan hala tuju ekonomi terbesar Asia Tenggara itu dalam tempoh lima tahun akan datang, jika salah seorang mereka menjadi presiden.

Mantan Gabenor Jakarta, Anies dan pasangannya Muhaimin Iskandar mengadakan perhimpunan kempen besar-besaran di Stadium Antarabangsa Jakarta di Jakarta Utara pada pagi 10 Februari.

Peserta sudah berkumpul sejak malam Jumaat di stadium yang dianggap ramai sebagai salah satu pencapaian paling ketara Anies semasa tempoh beliau di Jakarta.

Bas, kereta dan motosikal menyesakkan kawasan sekitar stadium sehingga penyokong terpaksa berjalan kaki sejauh empat kilometer untuk sampai ke stadium yang penuh sesak itu.

Anies berkata penyokong yang berkumpul di stadium adalah mereka yang mahu melihat perubahan selepas melihat ketidakadilan.

"Adalah menjadi tanggungjawab kita bersama untuk menamatkan ketidakadilan dan penindasan bersama-sama dan untuk membawa perubahan," kata Anies kepada orang ramai, termasuk mantan naib presiden, Jusuf Kalla.

Kempen selama 75 hari itu adalah perjuangan untuk mengekalkan demokrasi di landasan yang betul dan penyokong melakukan banyak usaha untuk datang berhimpun dengan keyakinan akan berlaku perubahan, kata Anies kepada wartawan dalam sidang akhbar selepas perhimpunan itu.

"Kami mendoakan pilihan raya akan berjalan dengan jujur, adil dan dilaksanakan secara adil," katanya.

Ketika perhimpunan Anies-Muhaimin berakhir pada tengah hari, perhimpunan Prabowo dan pasangannya, yang juga anak Presiden Joko Widodo (Jokowi), Gibran Rakabuming Raka, bermula di Stadium Gelora Bung Karno di Jakarta Pusat.

Kem Prabowo mendakwa 600,000 penyokong berkumpul di stadium sejak awal hari itu, mendorong beliau memulakan perhimpunan sejam lebih awal daripada jadual asal pada 2 petang.

"Kami akan menjadi presiden dan naib presiden bagi semua rakyat Indonesia, termasuk mereka yang mengundi calon 01 dan calon 03," kata menteri pertahanan itu, merujuk kepada pesaingnya Anies dan Ganjar mengikut nombor masing-masing dalam kertas undi.

Prabowo, yang mengikut tinjauan dijangka memenangi pilihan raya dalam satu pusingan, mengulangi janji kempen utamanya untuk menyediakan makan tengah hari dan susu percuma bagi kanak-kanak Indonesia dalam usaha membasmi masalah pengerdilan.

Perhimpunan itu turut mengetengahkan persembahan kumpulan rock Dewa 19, yang penyanyinya Ahmad Dhani, pernah mempunyai pendirian pembangkang terhadap Jokowi dan bekas Gabenor Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, yang tewas jawatan gabenor Jakarta kepada Encik Anies dalam pilihan raya 2017.

Mantan Gabenor Jawa Tengah, Ganjar dan pasangannya, Mohammad Mahfud, lebih dikenali sebagai Mahfud MD, mengadakan perhimpunan kempen terakhir mereka di dua bandar Jawa Tengah iaitu Surakarta dan Semarang.

Surakarta adalah kampung halaman Jokowi dan di mana Gibran adalah datuk bandar, manakala Semarang adalah kampung halaman Ganjar dan ibu kota provinsi Jawa Tengah.

Ganjar memberitahu penyokongnya di Surakarta, juga dikenali sebagai Solo, bahawa undi nombor tiganya mewakili nilai asas triniti beliau dan Mahfud dalam kempen mereka; kepatuhan kepada Tuhan, kepatuhan kepada undang-undang dan kesetiaan kepada rakyat.

Mahfud, yang melepaskan jawatan menteri sebagai ketua menteri keselamatan dan undang-undang pada 1 Februari, berkata di Semarang bahawa beliau dan Ganjar telah melawat 450 tempat sepanjang kempen 75 hari dan mengenal pasti demokrasi yang semakin lemah dan keadilan ekonomi yang semakin berkurangan.

"Kami akan pastikan kami mewujudkan 17 juta pekerjaan... dan tidak akan ada lagi kekurangan baja (bagi petani)," kata Mahfud kepada orang ramai yang berkumpul di mercu tanda Semarang iaitu Dataran Simpang Lima.

Tinjauan Lembaga Survei Indonesia (LSI) mengeluarkan hasil tinjauan pendapatnya pada 10 Februari, yang menunjukkan Prabowo adalah pendahulu dengan 51.9 peratus undi daripada 1,220 responden dalam tinjauan yang dijalankan antara 29 Januari hingga 5 Februari.

Anies dan Muhaimin di tempat kedua dengan 23.3 peratus sokongan manakala Ganjar dan Mahfud di belakang dengan 20.3 peratus undi.

Tinjauan menunjukkan masih terdapat 4.4 peratus pengundi yang belum membuat keputusan.

Jika peratusan keluar mengundi pada 14 Februari menunjukkan tiada calon memperoleh lebih daripada 50 peratus undi, pusingan kedua pemilihan akan diadakan pada Jun.

Presiden dan naib presiden baru akan mengangkat sumpah jawatan pada 20 Oktober 2024. - AGENSI

Berita Harian X